Saturday, March 14, 2020

EXCELLENT CADAVERS

Ricky Tognazzi je režirao film FALCONE, dostupan još i kao EXCELLENT CADAVERS kao priču o mafiji sa delimično američkom podelom u glavnim ulogama i sa šmekom italijanskih krimi drama za HBO. Reč je o biografskom filmu koji prikazuje ključni deo karijere čuvenog tužioca Falconea koji je ubijen u čuvenom atentatu od mafijaške ruke, kada je uspeo da im tokom osamdesetih konačno pomrsi konce.

Tognazzi je za ulogu Falconea uzeo Chazza Palminterija a ključnog svedoka iz redova mafije igra F. Murray Abraham. Ostatak podele je mahom lokalni.

Priča se ne fokusira mnogo na tehnikalije oko toga kako je tekao slučaj, šta je Falcone radio u istrazi itd. koliko na njegove lične odnose, strahove od odmazde mafije koja je remetila njegov život sa suprugom i sl.

U tom smislu ovo je atipičan policijsko-mafijaški biografski film.

Stilski spoj italo postupka i američkih glumaca nije ništa neobično za italijanske reditelje, u tom smislu Tognazzijev film nema previše tegoba. Međutim, za film koji je izašao 1999. deluje previše arhaično, smešten je u epohu osamdesetih a deluje kao da je tada i snimljen.

Ricky Tognazzi je početkom devedesetih bio u velikoj ekspanziji kao reditelj upravo sa svojim socijalnim pričama koje su se doticale podzemlja. EXCELLENT CADAVERS je međutim više solidna rekonstrukcija televizijskog kalibra nego poetički zaokružena filmska vizija ovog slučaja.

* * 1/2  / * * * *

No comments:

Post a Comment