Friday, March 6, 2020

DANMARKS SOENNER

DANMARKS SOENNER Ulaa Salima je zanimljiv danski triler koji kreće kao priča smeštena u blisku budućnost, bukvalno par godina od danas i bez ikakvih tehnoloških novuma, u kojoj se desio težak teroistički napad u Danskoj posle kog kreće uspon desnog radikalizma i ultradesne partije koja dolazi u poziciju da formira Vladu ali i radikalizacije mladih muslimana koji reaguju na provokacije rasista.

Film kreće iz vizure mladog radikalizovanog muslimana da bi na pola filma doživeo preokret koji ovom prilikom neću otkrivati i postaje priča o belim esktremistma na vrlo uverljiv i inteligentan način.

Ulaa Salim pravi onu vrstu trilera sa art house postupcima koje su pre svih usavršili Francuzi i rekao bih da njegovi dodiri sa “povišenim realizmom” dopunjuju trilersku fakturu, međutim spoj žanrova je ovde uspeo, film nikada ne tone ni u jednu od žanrovskih mehanika bilo kao triler ili kao društveno kritička melodrama.

U tom pogledu Ulaa Salim pravi pomalo neočekivan film jer na kraju triler u potpunosti preuzima priču, ali na svu sreću ne gubi ne ubedljivosti i upozoravajućim signalima.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment