Sunday, February 10, 2019

PUNK

PUNK Jean-Stephane Sauvairea je televizijski film koji je za Arte snimio Sauvaire po dnevnicima petnaestogodišnjeg Borisa Bergmanna, mladog pariskog punkera iz rasturene porodice koji vreme provodi sa svojim društvom pankera obučenih u ortodoksnom maniru osamdesetih i zajedno sa njima, pije, drogira se, bleji, bije sa skinhedima, ide na svirke.

Sauvaire diskretno gradi celinu na nivou melodramske osnove, ali uprkos tom jednom kumulativnom efektu scena bez “direktno vođene” priče, on je na kraju dobija.

Paul Bartel je izvanredan u glavnoj ulozi naslovnog junaka, Beatrice Dalle je zanimljiv dodata podeli i ova rola definitivno spada u njen opsu ruine koja je nekada bila seks simbol i ona to sjajno koristi u nekoliko recentnih rola. Njeno lice na neki način pokazuje koroziju te neobarokne generacije koja ju je lansirala početkom osamdesetih.

Sauvaireov postupak sa dosta pokreta kamere, povišenim realizmom, sjajno prati Gavrasov stalni saradnik Andre Chemetoff i pretvara PUNK u pogledu estetizacije u nešto što umnogome prevazilazi status televizijskog filma.

U završnici filma, imamo i nastup Adictsa čiji frontmen monologom na kraju i zaključuje film i daje pouku glavnom junaku.

No comments:

Post a Comment