Saturday, February 2, 2019

VELVET BUZZSAW

U filmu VELVET BUZZSAW Dan Gilroy shvata da filmovi koji ismevaju kritičare obično spadaju među drugorazredna ostvarenja.

U ovom slučaju reč je o mešavini površne parodije sveta savremene umetnosti sa neinventivnim hororom i All Star glumačkom ekipom koja se prilično raspustila ubeđena da snima nešto značajno i zanimljivo.

Nažalost, Dan Gilroy je predugo radio u studio-sistemu da bi u potpunosti mogao da se opusti i zato je njegov film na pogrešnim mestima oslobođen svih stega a isto tako na pogrešnim mestima vezan za žanrovsku okosnicu. Taman kada nešto počne da se kuva među junacima, film potone u klišetiziranu žanrovsku matricu, a onda kada se na to naviknemo, Gilroy jalovo pokuša da krši pravila.

VELVET BUZZSAW je film čija je sloboda nastanka verovatno proistekla iz činjenica da je snimljen za Netflix a ne za studio koji bi ga limitirao. Međutim, očigledno je rad za studije ostavio mnoge kalupe u Gilroyevoj kreaciji kojih on nije mogao da se oslobodi.

Osim revija sporadično zanimljivih ali prvoloptaških glumačkih egzibicija, VELVET BUZZSAW je dosta šupalj a rekao bih pomalo i arhaičan spoj satire i horora koji traži cinizam i emociju od gledalaca, gde za prvo nije dovoljno pametan a za drugo nije dovoljno iskren. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment