Wednesday, February 6, 2019

PROSPECT

Christopher Caldwell i Zeek Earl snimili su zanimljiv “svemirski” vestern PROSPECT. Na neki način ovaj film se može definisati kao svemirski TRUE GRIT a po mnogim elementima ima nešto atmosfere hard SF priča koje nisu toliko fascinirane dizajnom, high techom i space operom već upravo psihologijom u SF okolnostima.

Film je smešten u daleku budućnost gde privatnici iznajmljuju svemirske brodove i putuju kroz svemir eksploatišući resusrse raznih planeta.

Otac i kćer koji su porodično u tom poslu, sa traumom sa Zemlje koja progoni oca stižu na šumovitu planetu čija biomasa produkuje nekakvo drago kamenje. Međutim, tamo pronalaze duge “prospectore” koji su skloni i da ukradu, pa i da ubiju ako treba.

Kćer ostaje bez oca i primorana je da napravi dogovor sa čovekom odgovornim za njegovu smrt.

PROSPECT je niskobudžetni film i šuma na planeti deluje kao jedna jako zanimljiva i pažljivo odabrana šuma na Zemlji, prosto da se ne lažemo. Ali Caldwell i Earl vrlo vešto kroz detalje uspevaju da stvore utisak da je to ipak neka druga planeta, jednim delom jer svoje junake zarobljavaju u retro astronautskim odelima i stvarajući atsmoferu zagušljivosti, korozije i sl.

Sami moduli za sletanje kao i svemirski brodovi kojima se savladavaju prostranstva svakako imaju retro šmek i detalje danas aktivnih svemirskih letelica i stanica, ali naravno ništa tog tipa i obima još uvek nije napravljeno, jelte. 

Sophie Thatcher je senzacionalna u ulozi devojke koja se u jednom trenutku nađe zaista izgubljena u svemiru a Pedro Pascal je bolji nego što ga pamtim kao poacher sa kojim mora da se dogovori  i stupi u akciju posle smrti oca.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment