Monday, February 25, 2019

ЗАВОД

ЗАВОД Jurija Bikova je produžetak njegovog rediteljskog posrnuća posle filma МАИОР sa kojim je stekao međunarodnu slavu. U međubvremenu je Gavin O’Connor za Netflix snimio rimejk МАИОРа i od toga je nastala odlična serija, dočim je Bikov snimio slab film ДУРАК i generičku, u svakom smislu naivnu seriju МЕТОД. 

ЗАВОД je film sa scenarijem na nivou diplomskog scenarija sa FDU nastalog krajem devedesetih u kome su silom spojeni istočnoevropski socijalni problem i američki žanrovski obrazac. U ovom konkretnom slučaju, glavnu junaci su radnici koji neko vreme nisu dobili platu i žele da otmu vlasnika propale fabrike kako bih ga naterali da ih isplati ali da se pokaje za sve grehe. Međutim, dolaze oligarhovi čauši, takođe naoružani i nastaje talačka situacija i oružana pat-pozicija.

ЗАВОД je nažalost u svakom aspektu naivan. Radnici su blue collar mačoi koji rade manuelni posao koji se piše sa velikim M i velikim P. Kako su uopšte mislili da u bilo kom ambijentu izuzev zastarelog akcijaša ostvaruju egzistenciju ostaje pitanje. Njihovi motivacioni dijalozi u kojima se dogovaraju i nabrajaju svoje nevolje i obespravljenosti je ozbiljan cringe. U sličnom smeru se kreću i dijalozi kada dođe do polemičkih naplava sa otetim gazdom i njegovim saradnicima.

U pogledu akcije, ЗАВОД ne donosi puno, Ima jednu i po scenu obračuna koje su urađene solidneo ali za moj ukus, a i za Bikovljev svetonazor poprilično izbegava da prikaže okršaje. Ovaj film je nastao u solidnoj produkciji, jedan od koproducenata je Wild Bunch sa Vincentom Maravalom, mada čini mi se da će ЗАВОД na svakom nivou biti hard sell. Teško mi je da zamislim ЗАВОД na nekom značajnom festivalu, a opet nedovoljno je krimić ili triler da bi mogao da zainteresuje širu publiku. 

ЗАВОД je samo jednim delom i problemu što se nalazi na ničijoj zemlji između radničke drame i akcijaša, ali osnovna nevolja je to što je površan i naivan, iako film ima dosta samouverenosti u sebi. 

ЗАВОД se na neki način može posmatrati i kao žarnovska parafraza Žilnikove STARE ŠKOLE KAPITALIZMA, gde stari majstor igrano dokumentarnog filma ipak mnogo bolje rukovao simplifikovanim odnosima. Štaviše, ЗАВОД deluje po mnogo čemu na tehnički solidnu realizaciju nekog nesnimljenog filma Mladena Matičevića. 

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment