Monday, February 11, 2019

KAISER - THE BEST FOOTBALLER NEVER TO PLAY FOOTBALL

KAISER - THE BEST FOOTBALLER NEVER TO PLAY FOOTBALL Louisa Mylesa je uzbudliv dokumentarrni film o Carlosu Kaiseru, legendi svetskog fudbala koji je decenijama išao od kluba do kluba, prolazio probe, ulazio u tim i dobijao otkaz i deo ugovora bez da je odigrao i minut na terenu.

Na kraju je Kaiser uspeo da zabeleži angažmane u najvećim klubovima Rio De Janeira kao što su Flamengo, Vasco Da Gama i Botafogo, i nizu manjih, a da ne odigra nijednu utakmicu.

Pre nekoliko godina, možda petnaestak, krenula je da se širi fama o Kaiseru, čuvenom prevarantu, a ovaj film pokušava da nam objasni kako je do toga došlo.

Istovremeno, ovaj film pokazuje jednu stvar koja ni najzagriženijim ljubiteljima fudbala nije do kraja jasna a to je brazilski klupski fudbal, najveći svetski rasadnik talenata u kome je takođe jako teško utvrditi kako stvari funkcionišu. Brazilski fudbal osamdesetih, kada je operisao Kaiser bio je siva zona, obrtali su se veliki novac i ogroman publicitet, a u tom miljeu Kaiser je ispunio svoju želju da bude fudbalski star.

Stoga KAISER je i film o toj epohi brazilskog fudbala, smeštenoj negde između treće titule 1970. i četvrte 1994. kada su Brazilci igrali mnogo više kod kuće nego što je to slučaj danas, zbog limita u broju dovedenih stranaca. Tada je otići u inostranstvo bilo rezervisano zaista za superstarove, premda i danas  paradoksalno povratak u Brazil u zrelim ali i dalje aktivnim igračkim godinama nije iznenađenje kad je reč o brazilskim majstorima.

Ovaj film vrlo lako objašnjava zašto je tako i kakva su božanstva fudbalske zvezde u Brazilu.

Kaiserovu mrežu pomagala su i poznanstva sa pojedinim igračima, i sposobnost da se na različite načine umili medijima kao i sposobnost da manipuliše medijima.

Želju da manipuliše, Kaiser je zadržao do današnjeg dana, i ovaj film je takođe trebalo da bude jedna od njegovih manipulacija u čemu je međutim bio sprečen.

Iza fasade jednog prevaranta zlatnog srca međutim krije se zanimljiva identitetska kriza, jedna neuroza brazilskog tipa, fokusirana na samoostvarivanje u skladu sa lokalnim merilima.

KAISER je stoga vredan film jer je istovremeno i priča o bizarnoj pevari ali i studija karaktera jednog čoveka koji ne bi mogao toliko da laže i vara da je sa njim zapravo sve u redu. Stoga, ovaj film nije samo obavezan za ljubitelje fudbala već i za gledaoce koje zanima dokumentarni film generalno.

* * * 1/2 / * * * * 

No comments:

Post a Comment