Friday, July 6, 2018

HEAVY METAL

Kolekcija animiranih filmova HEAVY METAL iz 1981. godine inspirisana stripovima ali i sa nekoliko originalnih priča, danas deluje bolje nego u vreme kada je izašla. Uprkos tome što danas ima više animacije namenjene starijoj publici, HEAVY METAL nosi specifičan šmek vremena pre totalne proliferacije kompjutera i ogromnih swarmova po Dalekom Istoku gde se radi po narudžbi za male pare. HEAVY METAL ima u sebi tu atmosferu unikata, ručnog rada, a okrenut je stripskom poimanju fatastike, dakle mešavini SFa, fantasyja i sve to u jednom neprikrivenom pubertetskom pogledu na svet.

Činjenica da je ovaj film producirao Ivan Reitman i da se u njemu čuju glasovi dela njegovog stock companyja daje svemu poseban šmek jer u vreme nastanka ovog filma, Reitman je bio box office senzacija sa svojim komedijama i niko ne bi od njega očekivao da ima ovakav producentski pet project. Sve to stvara utisak jednog neponovljivog dela i kulta koji živi i dan-danas. Iako je sam HEAVY METAL kao magazin kasnije imao svoje filmske i televizijske formate, verujem da ovaj film stoji kao ključno delo i vremenska kapsula.

Pojedini segmenti ovog filma svakako se mogu prepoznati recimo kao uticaj na Luca Bessona i FIFTH ELEMENT, kao i na mnoge druge filmove, mada naravno, šta je tu na koga uticalo ne može baš lako da se utvrdi jer je i HEAVY METAL upijao razne uticaje.

Za jugoslovensku kinematografiju zanimljivo je da se u timu animatora na ovom filmu nalazio i veteran zagrebačke škole Zdenko Gašparović u segmentu TAARNA.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment