Thursday, March 2, 2017

THEODORA, SLAVE EMPRESS

Pogledao sam THEODORA SLAVE EMPRESS Riccarda Frede iz 1954. godine. Ovaj italo-majstor važio je velikog stilistu exploitationa. Izražavaop se u raznim žanrovima ali su mu avanturistički i spektakli bili omiljeni. THEODORA SLAVE EMPRESS je film o Carici Teodori, njenom usponu na tron i prilikama u kojima je pomagala svom suprugu caru Justinijanu. Fredin film je u istorijskom pogledu potpuno netačan i tek se ovlaš dotiče nekih najosnovnijih činjenica, međutim i ono što ima kakve-takve veze sa istorijom iskorišćeno je samo kao povod za melodramski eksces i kostimografska rešenja.

Isto važi i za rekonstrukciju epohe. Freda nikada nije radio u idealnim uslovima, premda je imao koliko-toliko bolje produkcije od svojih italijanskih savremenika, ali njegov prikaz Vizantije čudan je spoj svega i svačega, od pozne antike do Srednjeg veka.

Pa ipak, kada dođe do krvave završnice filma, Freda pokazuje da ume jako dobro da zaokruži stvar. Potpuno ostavljajući istoriju po strani, jako vešto iznova aktivira neke elemente koje je prethodno postavio u ekspoziciji.

Originalna verzija filma trajala je 124 minuta (ili 119 kad se prevede u drugu frejmažu) a ja sam gledao jedan od zvaničnih recutova od 87 minuta. Sasvim je sigurno da duža verzija nije istorijski verodostojnija ni u jednom pogledu ali očekujem da je motivaciono jača od ove.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment