Friday, March 24, 2017

LIFE

Posle filma LIFE, Daniela Espinosu ttreba zvati Espinosa doktor Daniel. Scenaristi DEADPOOLa su u njegovoj režiji dobili priliku da dobiju svoj prvi seriozan film i to na bazi skripta koji je textbook primer dobro istražene interpretacije već korišćenih formula uz poneko malo osveženje, i to više na deklarativnom nego na suštinskom nivou. Srećom taj spoj polovnih elemenata koje su pisci skupili zaista spada u red onih koje vrlo rado gledamo iznova. Oni su ukrstili ALIENa sa GRAVITYjem, i tu stvarno nemamo šta da nam smeta jer ko će da se žali na takav spoj?

Oni kojima to eventualno smeta mogu da zameraju nedostatak originalnosti, ali u trenutku kada se na ekranima smenjuju prenaduvane ekranizacije stripova, rimejkovi i ributovi, LIFE je formalno "nov materijal", a sve ono što u njemu nije novo - već je dovedeno na nivo arhetipa. Prilično je žalosno kada se LIFEu ove godine pretpostavlja ALIEN: COVENANT već smoždenog Ridleya Scotta i stvara utisak kako je eto LIFE predjelo za COVENANT. Voleo bih da grešim ali sve mi deluje da je LIFE daleko superiorniji film.

Ono što je u filmu sveže jeste zapravo i ono što je za ovu vrstu filma najvažnije a to je generisanje napetosti i način na koji se to radi scenarisički, a pre svega rediteljski. Naime, u ovoj vrsti filma u kojoj junaci "čačkaju mečku", a svesni su da su naišli na nešto jako opasno, suština je dobro opravdati njihovo "glupo" ponašanje i učiniti ga uverljivim. Pisci u tome uspevaju. Dakle, astronauti donose "glupe" odluke koje u kontekstu deluju opravdano, proističu iz njihove ličnosti i situacije.

A onda to sve na volej dočekuje Espinosa i na nivou suspensea pravi jedan od najefejktnijih filmova koje sam gledao poslednjih godina. Koristeći sve dostupne tehnike, a ne libeći se ni jump scarea u pojedinim situacijama, uspeva da napravi vrhunsko suspense ostvarenje koje vrca od nelagode visokog intenziteta. I u tom građenju nelagode, gledaocu pomaže anticipacija koju ima baš zbog onog bioskopskog minulog rada i gledalačkog iskustva.

LIFE je po svom DNK B-film i na neki način, ovaj film je alterego samog monstruma o kome govori, jedne mase koja je spremna da preživi jer je prosto izuzetno adaptibilna, i niko ne može da joj se odupre. Otud, LIFE je film koji će naići na otpor ali otpor je uzaludan.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment