Sunday, March 26, 2017

POWER RANGERS

Dean Israelite je debitovao izuzetno zanimljivim found footage SFom PROJCET ALMANAC koji je zauzeo svoje mesto u miljeu post-CHRONICLE omladinskih žanrovskih filmova, iako mu je izmakao kultni status. Ubrzo posle toga, Israelite dobija nezahvalan zadatak da režira reboot POWER RANGERSa, i da na tom putu provede par perspektivnih godina svoje karijere snimajući nešto što je besmisleno.

Srećom, ako uzmemo u obzir šta su POWER RANGERSi, Israeliteov film je prilično dobar. Zapravo većinu primedaba koje imam na film uputio bih na ono što su datosti franšize Haima Sabana i japanskih preteča od kojih je preuzeo taj sadržaj.

Israelite je snimio još jedan film kome je CHRONICLE referentna tačka, dakle sa idejom o grupi običnih tinejdžera u nekim heightened reality okolnostima koji postaju superheroji. Ako imamo na umu da je u nekoj fazi ovaj reboot pisao Max Landis, čovek koji je radio CHRONICLE, premda na kraju nije snimljena njegova verzija, onda je jasno koliko se snažno nadvila senka Trankovog filma na POWER RANGERS.

Israelite uspeva da nađe ključ kako da savremene, relativno uverljivo postavljene tinejdžera prevede u bizarnu trashy premisu sa vanzemaljskom intervencijom kod nas, i da ih prebaci u epski intergalaktički sukob, ali naravno ima tu elemenata koji se ne mogu “nadjačati”, u ovom slučaju negativka Rita Repulsa koju igra Elisabeth Banks.

Međutim, kada se uzme u obzir šta je Israelite morao da obradi i učini modernim i uverljivim, POWER RANGERS je odlično urađen posao i jedna više nego uzorna ekranizacija vanfilmskog IPja.

Ipak, otvara se jedno ozbiljno, ponovo maltene civilizacijsko pitanje. Naime, POWER RANGERSI su svoju ekspanziju devedesetih imali upravo zbog oskudice superherojskih sadržaja namenjenih deci. Tada je bio BATMAN i nije bio za decu. Međutim, danas kada imamo Marvel koji se prevashodno obraća deci, POWER RANGERSi nisu zamena ni za šta već samo jedan nedovoljno dobar surogat Marvelovog originala.

Kada se tome doda da je Israeliteov zadatak bio da sve to kudikamo uozbilji, da mu doda neki grit, da stvari učini ubedljivijim, zaista se otvara pitanje kome se ovaj film obraća.

Međutim, otvaranje ovog filma od 105 miliona dolara u ravni nekih četrdesetak u prvom vikendu nije nimalo loše. Dakle, neka niša je pogođena i stvar je profunkcionisala. POWER RANGERS je franšiza koja vapi za nastavkom i deluje da će ga biti. Israelite je postavio dobre temelje koji mogu da se nadograde.

No, ipak uprkos prijatnom gledalačkom iskustvu, voleo bih da sam Israelite pređe na neke druge projekte jer je za POWER RANGERS učinio i više nego dovoljno- 

* * * / * * * *

1 comment: