Sunday, August 23, 2015

BOY 7

Pogledao sam BOY 7 holandskog reditelja Lourensa Bloka (po imenu bi se reklo kao da je preuzeo ime krimi pisca Lawrencea Blocka) ekranizaciju SF triler romana Mirjam Mous. Ono što je zanimljivo u vezi sa ovim romanom jeste da je ove godine pored holadnske dobio i nemačku ekranizaciju, na kojoj su potpisani isti scenaristi kao i na ovoj, samo se razlikuju reditelj, glumci i jezik naravno.

BOY 7 je po žanru SF triler, sa malo većim akcentom na triler a nešto manjim na SF, ali po ciljnoj grupi kojoj se obraća spada u ovu aktuelnu young adult kategoriju. Zanimljivo je da evropski young adult roman u istoj sezoni dobije dve ekranizacije. Ako imamo u vidu priču koja je praktično parafraza Ludlomovog Jasona Bournea, rekao bih da je motiv producenata bio korišćenje uspeha knjige kao brenda, pre nego njena nesvakidašnja kreativnost. Pa ipak, vrlo je zanimljivo da je jedna knjiga uspela da postane takav kontinentalni fenomen da dobije čak dve zapadnoevropske ekranizacije. Koliko vidim, našeg izdanja nema pa bih rekao da je nas zaobišao fenomen Mirjam Mous.

Film je smešten u blisku budućnost. Holandijom vlada desni režim koji stavlja veliki akcenat na red i bezbednost, a povod za to su učestali teroristički napadi ekstremno levih organizacija. Mladi haker biva uhapšen i odveden u novu vrstu zatvora, školu za vrhunske mlade operativce u kojoj se uče sve vrste diverzija. Ne treba mnogo iskusnom gledaocu dva i dva…

Upravo ta neverovatna lakoća prepoznavanja kuda se kreće ovaj film i anticipacija preokreta koja se u ključnim momentima nažalost ne nadovezuje na “prijatnost razgažene obuće” čini da BOY 7 ostane prilično mlak pokušaj da se dostigne generic američki materijal, nažalost televizijskog, CW nivoa.

Lourens Blok kao egzekutor zamisli pokazuje da bi on eventualno mogao da pruži i više sa izazovnijim scenarijem, ali da svakako ne prebacuje mnogo iznad nekog CW proseka. Ipak, ni CW nije loš ako imamo u vidu nerazrađenost zapadnoevropske produkcije unutar ovog žanra.

Ukupno uzev, BOY 7 crpi puno simpatija iz svog vanameričkog porekla i na bazi toga mu se mnogo prašta. Uprkos tome što mi ova ekranizacija Mirjam Mous nije mnogo pružila, vrlo sam radoznao da vidim nemačku verziju. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment