Thursday, August 6, 2015

A LEGO BRICKUMENTARY

Pogledao sam A LEGO BRICKUMENTARY Leifa Davidsona i Daniela Judgea. Odlična tema koja ne prestaje da fascinira, dobro istražen milje, i ambiciozan vizuelni pristup dovoljni su da nastane film kome se malo šta može zameriti. U tom pogledu zapravo jedino što smeta jesu pokušaji humora kojih nema puno ali ih ima dovoljno da se oseti kako naprosto nisu dovoljno dobri, uprkos tome što je narator Jason Bateman koji ume da isporuči duhovitu repliku.

A LEGO BRICKUMENTARY pokriva ključne tačke u razvoju same firme ali se potom fokusira na sve oblike kreativnosti koji proističu iz Lego kockica, u rasponu od masterbudildinga, geekova koji prave svoje projekte, pa sve do praktičih primena Lego kockica u obrazovanju, terapiji, savremenoj umetnosti pa sve do fringe aktivnosti kao što su razni brick-filmovi. Uporedo, film nas upoznaje sa poslovnim konceptom same firme čiji je najpametniji potez u stvari bio to što je dopustila i još podržala crowd-creative inicijative.

U tom smislu, film uspeva da bude hronološki precizan, a da opet neke od učesnika isplasira i kao karaktere, ne samo kao talking headse. Ne znam da li Lego ima neke skandale koje bi želeo da prikrije kao recimo Apple, ali toga u ovom filmu definitivno nema i moram priznati da mi ta “mračna strana” ne nedostaje.

Međutim, to ne znači da nema “mračne strane” u Lego univerzumu i ona se javlja gde drugo nego u Americi gde postoji entuzijasta koji izrađuje savremenu vojnu opremu i naoružanje za Lego kockice. Koliko god da je korporacija pravila gun control, našao se neko u Americi, naravno, da to zaobiđe. 

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment