Sunday, August 9, 2015

REDEEMER

Dosta sam očekivao od povratničke saradnje Marka Zarora i Ernesta Diaza Espnoze. Nažalost, uprkos činjenici da je ovaj film podržala američka kuča XYZ Films i da Diaz Espinoza ima izgrađeno ime u svetu žanrovskih festivala, čini se da je njegova pozicija zacrtana. Njegovo je da bude Drugorazredni Rodriguez iako je već sam Rodriguez drugorazredni.

REDEEMER je film koji u sebi ima temelj pristojnog borilačkog filma osvete, i na nivou ideje i pre svega sa Markom Zarorom u glavnoj ulozi. Međutim, uprkos mom raspoloženju za svedenu grindhouse akciju koja će istaći Zarorove fizičke predispozicije u prvi plan i njegovoj sposobnosti da to sve realizuje, Diaz Espinozin film je naprosto prečesto glupav i amaterski a to nedovoljno nadoknađuje nekim radikalnim idejama. Neke od naivnosti i loših scena proističu iz apsurdno loše stilizacije, kao recimo u sceni sa neonacistima, neke iz prenaglašeno cheesy subplota sa bolesnim detetom koji nikada ne zaigra, a ponajviše sa likom kog na jednoj lokaciji uz dosta mučnih monologa igra američki epizodista i koproducent ovog filma Noah Segan.

Akcija je u pojedinim scenama prilično dobra i tu Diaz Espinoza uspeva da postigne zaista dosta. Ipak, suštinski mi smeta ta nesumnjivo namerna idiotizacija svega ooga što okružuje akciju jer mi se čini kao da namerno pokušava da se uklopi u campy zahteve internacionalne žanrovske scene.

Najveći gubitnik u ovoj priči nije Diaz Espinoza već upravo Marko Zaror kome biološki časovnik otkucava a svoje glavne projekte ipak radi sa Diaz Espinozom. On je pružio sve što je mogao i u ovom filmu a rezultat je ponovo film koji bi se pre mogao smatrati kao showcase za nešto ambicioznije i skuplje. Problem je u tome što su Diaz Espinoza i Zaror to davnih dana snimili, i sada se samo ponavljaju. Ipak, REDEEMER landgrabuje određenu gledaočevu pažnju zahvaljujući Zaroru i akciji. Diaz Espinozina stagnacija odnosno tapkanje u mestu podsećaju na slučaj Prachye Pinkaewa ali nažalost Zaror nije uspeo da se afirmiše internacionalno kao Tony Jaa. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment