Saturday, February 29, 2020

GUNS AKIMBO

Margot Robbie sjajno igra Harley Quinn ali Samara Weaving je našla svoju Harley u filmu GUNS AKIMBO.

Mnogi shoot ‘em up filmovi ne dobace do onoga što im je ambicija i na meta nivou, i u pogledu humora, i konačno na nivou akcije. GUNS AKIMBO Jasona Lei Howdena uspeva na svakom od tih nivoa. Ovaj film nije baziran na stripu ali je izuzetno stripovski, mali i nevaljao akcioni rad na liniji Neveldinea i Taylora.

Mnogi filmovi se žestoko olupaju kada krenu direktno u visoke kultne ambicije. No, Jason Lei Howden se snašao, i sa skromnim budžetom napravio je obilje sjajne, krvave i razbijačke akcije, sve u stripovskom stilu visokooktanskog apsurda, i swaggera koji pre svega nosi lik Nix u interperatciji Samare Weaving.

S druge strane, Daniel Radcliffe se dobro snašao kao zbunjeni milenijalac kome se svet ruši kada se nađe kao meta podivljale lude učesnice tajne internet senzacije.

NIšta u pogledu premise filma GUNS AKIMBO nije preterano novo, to su stvari koje već pedesetak godina od LA DECIMA VITTIMA i PRIX DU DANGDER preko RUNNING MANa gledamo u raznim varijacijama, sve do NERVEa sa kojim možda ima i najveću sličnost.

Rediteljski opet, tu su Neveldine i Taylor kao uzor sa energičnošću i anarhičnošću u realizaciji akcije.

Međutim, u ovim poznatim okvirima GUNS AKIMBO novi dobar spoj već poznatog sa odličnom glumačkom podelom.

Samara Weaving već četvrti put pravi sjajan žanrovski odabir uloge i to je već gradi kao ikoničnu pojavu u domenu egdy žanrovske ponude koji Margot Robbie sada pokriva samo u DCEU dok ostatak vremena radi prestige pictures. I to je odličan put što se mene tiče jer su do sada svi projekti u ovom formatu koje je radila Samara imali autorski pečat.

Voleo bih da pogledam ovaj film u bioskopima. Nažalost, koliko znam neće ga biti kod nas, ali najavljen je u Hrvatskoj pa izvesna nada postoji.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment