Tuesday, February 11, 2020

ГЕРОИ

ГЕРОИ Karena Oganesjana je izuzetno zanimljiv i vešto urađen ruski špijunski akcioni triler koji zalazi na teritoriju Jasona Bournea ali pomalo i Jamesa Bonda. Još od vremena Hladnog rata, Sovjeti su imali svoju produkciju špijunskih filmova i imali su solidan varijetet ponude u tom podžanru ali se on nije mogao porediti sa onim što je proizvedeno na Zapadu.

Poslednjih decenija, Rusija gaji svoju žanrovsku produkciju i na filmu i na televiziji i ulaže jako mnogo u svoje odgovore na američku produkciju, reklo bi se kao da ima nameru da se jednog dana izoluje i prikazuje samo svoje filmove.

ГЕРОИ govori o mladiću koji je bio poslat kao spavač u ranoj mladosti i potom biva probuđen kada krene uklanjanje jednog po jednog agenta iz njegove najdublje sakrivene mreže. On se povezuje sa koleginicom sa krusa koja je postavljena kao spavač u Nemačkoj i njih dvoje kreću u bekstvo iz Nemačke do Rusije sa idejom da nekako na licu mesta, u domovini reše misteriju napada na njih.

Oganesjan ima ovom prilikom želju da obradi ceo asortiman žanrovskih zahvata koje smo mogli videti u špijunskim filmovima, od potere za nevinim, polunespremnim agentom u duhu Bournea, psihodeličnim situacijama ispiranja mozga kao u ekranizacijama Lena Deightona u režiji Kena Russella, pa sve do barem jedne klasične bondovske sekvence koje se ni po ideji ni po realizaciji ne bi postideo neki Bond-film.

Ruku na srce, tropi na koje se oslanja Ognesjan su polovni, i ГЕРОИ na momente gubi na snazi jer prosto nema svežinu u zapletu. Isto tako, u nekim scenama koje su ambicozno zamišljene i dobro realizovane fali ponešto od onoga što krasi najbolje holivudske spektakle, a to je konac koji delo krasi - tipa da na ulici ili autoputu gde je obračun ima prolaznika i sl. - ali to su stvari koje često ne viđamo ni u A+ holivudskim produkcijama, i slične primedbe možemo imati i na filmove kakvi su MEN IN BLACK: INTERNATIONAL i sl.

U redteljskom pogledu, Oganesjan drži stvari suvereno pod kontrolom. Glumci su harizmatični, Aleksandar Petrov donosi još jednu leading man rolu. Vladimir Maškov se odlično snalazi u roli kakvu igraju glumci u njegovim “šerifskim godinama”. A akcione scene su urađeno vrlo vešto na vrlo visokom nivou, od kojih se napad letećih pucača na brod može ubrojati u najzanimljivije akcione sekvence u 2019. godini.

ГЕРОИ je film koji je prošao osrednje na ruskim blagajnama i imao je limitiran rollout van bivšeg SSSR. Ipak, mislim da je ovo naslov koji bi mogao imati nešto trajniju eksploataciju na tržištu akcionih sadržaja. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment