Tuesday, December 4, 2012

TIMESCAPE

Pogledao sam TIMESCAPE, rani rad Davida Twohyja iz 1992. godine. Uprkos tome što je kasnije snimio i znatno bolje ali i znatno slabije filmove, u ovom ostvarenju Twohy anticipira neke stvari koje će mu kasnije biti adut ali i mnoge mane. Adut je pre svega snažan osećaj za suspense i revitalizaciju zapleta koji kombinuju melodramu i žanrovske miteme u TWILIGHT ZONE ključu. Problem je polovičnost u svakom od ovih domena - Twohy se upadljivo slabije snalazi u svemu onom što nije akcentovao kao svoju jaču stranu, a ima i probleme na nivou strukture priče. Tako i TIMESCAPE potroši sat vremena na postavku likova i stuacije a u završnih pola sata počinje da se dotiče svog osnovnog žanrovskog gradiva u njemu ostaje sporadično štur i/ili nedorečen.

Umesto da se prvih sat vremena postavljaju prilično jasni i jednostavni odnosi među likovima, ta vrsta ekspozicije je morala ići brže kako bi već od kraja prvog čina ili polovine drugug krenulo da se dešava sve ono zbog čega se film zove TIMESCAPE. Jedan od razloga za ubrzavanje je i to što je Twohy prilično otvoreno prodao svoju "misteriju" u naslovu tako da TIMESCAPE govori o misteriji za glavnog junaka za koju Twohy očekuje da bude misterija i za gledaoce, iako ona to u osnovi nije.

Sama ideja sa putnicima kroz vreme koji dolaze na poprišta poznatih tragedija je zanimljiva, ali su putnici u ovom filmu prikazani kao mešavina horor-karikatura i suštinski benevolentnih avanturista, od kojih je ovaj sekundarni atribut svakako zanimljiviji ali nije dovoljno akcentovan. Čini mi se da je ova vrsta ambivalentnosti mogla da bude znatno bolje iskorišćena kao adut.

TIMESCAPE je adaptacija novele VINTAGE SEASON i moguće je da problemi na nivou strukture proističu iz Twohyjeve želje da ostane veran proznom izvorniku.

Jeff Daniels je odličan u glavnoj ulozi i pomaže da se film podnese u problematičnoj prvoj polovini. Twohy je u ovoj formi daleko uspešnije uspeo da se izrazi u ARRIVALu sa Charlie Sheenom.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment