Monday, December 31, 2012

THIS IS 40

Pogledao sam THIS IS 40 Judda Apatowa, svojevrsni spin-off filma KNOCKED UP u kome se fokusira na porodicu starije sestre glavne junakinje koju je igrala Katherine Heigl. FUNNY PEOPLE je bio dosta pretenciozan, predug i u krajnjoj liniji neuspeo film, međutim, Apatow sa THIS IS 40 pravi još veću grešku jer ako je FUNNY PEOPLE pokazao da možda nema snage da se razvije u pravcu onoga što je svojevremno suvereno radio James L. Brooks, onda je THIS IS 40 znak jedne regresije u kojoj Apatow želi da na tragu Brooksa govori "istinu" a da sve to plasira kroz humor koji je bukvalno na nivou sitkoma, od scenarističke do glumačke i rediteljske postavke.

Međutim, Apatow u ovom filmu ne uspeva da plasira apsolutno nijednu "istinu" sa kojom bi se gledalac prepoznao na bilo kom nivou, a uvođenje sitkoma u nešto što je film je samo po sebi loš potez, naročito ako imamo u vidu da su i KNOCKED UP i FUNNY PEOPLE bili vrlo filmoliki.

Ako svemu tome dodamo da ovaj promašaj traje preko dva sata, onda je reč o prilično neodrživom spoju pogrešnih odluka koji samo rezultira zamorom i deluje krajnje razočaravajuće kao delo nekoga ko je samo pre pet godina uveo neka velika osveženja u američku komediju i upoznao nas sa nekim novim ljudima u njoj.

Mnogi komičari su u različitom kalibru uloga pojavljuju u ovom filmu, i nesporno je da ima smešnih scena ali celina u koju su te scene inkorporirane ništa ne valja. Pošto se od Apatowa očekuje da ponudi nešto više od nekoliko sitkomastih viceva i pošto on sam ima veće pretenzije, onda to sporadično zasmejavanje nikako nije dovoljno.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment