Monday, January 2, 2012

THE DARKEST HOUR

U sklopu pripreme za THE DARKEST HOUR pogledao sam prvi film Chris Goraka RIGHT AT YOUR DOOR. Reč je o indie filmu katastrofe koji se bavi eksplozijom dirty bombe u LA i zaraze koja nastupi potom. Film je kamerni i uprkos tome što ima nekoliko kadrova u kojima Gorak pokazuje svoju ekspertizu sa specijalnim efektima, u suštini reč je o drami o bračnom paru koji mora da bude izolovan kako ne bi preneli zarazu jedno drugom.

Priča je mahom smeštena u njihovu kuću i razvija se između dva glavna lika sa par sporednih. Gorak u osnovi dobro postavlja stvari ali ne uspeva da učini film konzistentno zanimljivim do samog kraja i negde oko polovine, premisa biva istrošena te se čeka samo razrešenje koje je TWILIGHT ZONEovsko u najavi.

Glumci su solidni ali Rory Cochrane i Mary McCormack nisu prevazišli svoj potencijal. Teško je reći da li bi neki glumci u ovoj vrlo svedenoj postavci bili bolji i upotrebljiviji ali Cochrane i McCormack solidno kanališu potrebne everyman persone.

Gorakov rediteljski postupak je fokusiran na likove i ambijent i dosta solidno dočarava atmosferu. Mediji igraju značajnu ulogu u zvučnoj slici filma, iako zapravo ono što se čuje više sugeriše konfuziju i paniku nego što objašnjava šta se zbiva, i to je jedan od aduta filma.

Pošto je radnja svedena na jednu lokaciju, RIGHT AT YOUR DOOR ne prikazuje pravu civilizacijsku nultu tačku već pre svega traumu koja razara dvoje ljudi i njihov odnos. Uprkos tome što Gorak ne pravi puno grešaka, na kraju ipak ne nudi dovoljno toga novog.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment