Monday, January 23, 2012

LE PACHA

Pogledao sam film LE PACHA Georges Lautnera, francuski krimić iz 1968. godine po scenariju čuvenog Michel Audiarda čiji je sin Jacques Audiard jedan od značajnijih savremenih francuskih reditelja a Michel je bio jedan od najčuvenijih francuskih scenarista i potpisnik mnogih kultnih ali i globalno prihvaćenih filmova.

LE PACHA je adaptacija romana Jean Labordea i govori o martorom policajcu kog igra Jean Gabin i čije se karakteristike u priličnojmeri iscrpljuju u ovoj podeli koji nemilosrdno i bez mnogo obaziranja na zakon želi da reši slučćaj brutalne pljačke u koju je upleten i zbog koje je ubijen njegov kolega i prijatelj.

Gabinov junak je brutalan policajac koji u svemu tome čak i nema previše šarma ili nekakve dinamike koja je krasila američke prikaze nemilosrdnih policajaca tog doba. Gabin ni ne ne pokušava da bude harizmatičan, njegov junak je namćor i u suštini mizantrop a film se odlikuje brutalnošću međuljudskih odnosa kakva se retko sreće.

Otud ni sam endgame u kome se glavni junak namerno trudi da ne uhapsi već da ubije organizatora pljačke nimalo ne odstupa od već uspostavljene klime u filmu.

Georges Lautner je veteran francuskog krimića i repertoarskog filma uopšte i on je prolazio kroz razne faze u svojoj karijeri, doticao se i sexploitationa i raznih drugih polazišta. U svakom slučaju LE PACHA u sebi objedinjuje mnoge od njegovih opsesija, tako da u filmu deo atmosfere čini muzika Serge Gainsbourga koji se i pojavljuje u filmu igrajući samoga sebe i nastupa kako uživo tako i sa nekoliko pesama na soundtracku. Po prikazu dekadentnog života, LE PACHA dosta podseća na zgroženi prikaz kontrakulture kakav nudi i COOGAN'S BLUFF Don Siegela.

Lautner je reditelj koji je snimao svašta, ponešto od toga je vrdno pažnje a LE PACHA spada među baš te naslove.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment