Monday, October 25, 2010

THE TALL TARGET

Pogledao sam THE TALL TARGET Anthony Manna. Reč je o trileru iz 1951. godine koji govori o detektivu koji pokušava da spreči pokušaj atentata na Abrahama Lincolna tokom njegovog putovanja na inaoguraciju. Film ima dosta arhaičan stil, od koga je kroz upotrebu raznih krajnje deziluzionističkih trikova, Mann kasnije napravio deo svog stila, a ponajviše podseća na Hitchcocka sa njegovih početaka.

Kada govorimo o arhaičnosti, važno je napomenuti da je Mannov film po mnogo čemu bio arhaičan i za trentak u kom se pojavio. U tom trenutku su se, čini mi se, javljali intenzivniji krimi naslovi od ovoga sa modernijim rediteljskim rešenjima.

Međutim, ako imamo u vidu da ovde Mann pravi zanimljiv spoj kostimirane drame i suspense krimića, kakav se retko sreće i da svaki dodir sa epohom na filmu po definiciji nosi sa sobom neku vrstu krutosti u rediteljskom postupku i/ili glumi, takav postupak je razumljiv. Drugo, ne treba zanemmariti i činjenicu da je THE TALL TARGET naslov koji moramo sagledavati kao delo iz asortimana B-filma, i da u tom domenu izuzetno dobro stoji kao jedna dobro skrojena supsense priča.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment