Friday, October 8, 2010

THE COUCH TRIP

Pogledao sam wilderovsku komediju THE COUCH TRIP Michaela Ritchieja, po knjizi Kena Kolba. Reč je o vehicleu za Dan Aykroyda koji se nije nametnuo u zbir njegovih blokbastera ali spada u red boljih radova.

Značajnu ulogu u filmu igra i Walter Mattau, Wilderov veteran, i njegov šarm je dovoljan da iznese karakter koji zapravo ima dosta nejasnu dramaturšku funkciu u celoj priči. Međutim, ako imamo u vidu ko ga igra, licemerno je eći da bi film bio bolji bez njega.

Aykroyd je naravno u centru svih dešavaja i THE COUCH TRIP je u tom smislu praktično baziran na njemu i na svu sreću, on je u dovoljno dobroj formi da savršeno ispuni zadatak, pucajući iz svih komičarskih oružja, uglavnom uspešno. Otud i kada se film prtvori u njegov stand-up ne prestaje da funkcioniše.

Milje shrinkova i pacijenata često je korišćen u holivuskom filmu i poznat je dosta ironičan odnos Holivuda prema ovoj profesiji. THE COUCH TRIP je apsolutno na toj liniji.

Ritchie je u ovom filmu pre svega bio egzekutor u službi glavnog glumca, a to je u ovoj fazi karijere mahom i radio za Eddie Murphyja ili Chevy Chasea. Ipak, nesumnjivo je dfa COUCH TRIP ima i jednu ritchiejevsku satiričnu dimenziju i da po svom kvalitetu i konceptu evocira uspomenu na njegove zlatne dane koji su se završili početkom osamdesetih.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment