Saturday, October 9, 2010

HOLY ROLLERS

Pogledao sam HOLY ROLLERS Kevina Ascha, film koji mi je spadap među najočekivanije u sezoni, jednim delom zato što je u njemu Jesse Eisenberg navodno prestao da kupi uloge-otpatke Michaela Cere ali pre svega zbog izvanredne istinite priče na kojoj je baziran.

HOLY ROLLERS je naime film o mladim njujorškim hasidima koji piostaju drug mules za jednog izraelskog dilera i počinju da donose ekstazi iz Amsterdama za Njujork. Sasvim je logično da je njihova glavna prednost istovremeno i njihova najveća mana u ovom poslu, odnosno da konzervativni odgoj koji odagnava sumnju dovodi do snažnih unutrašnjih konflikta.

Jesse Eisenberg igra momka koga u posao uvlači njegov komšija takođe hasid, i njih dvojica polako tonu sve dublje u narko biznis polako odustajući od hasidskog načina života. Međutim, glvani junak je vezan za porodicu i svog najboljeg prijatelja tako da mu taj pad mnogo teže pada i sam ubrzo postaje svestan problema u koje je upao.

HOLY ROLLERS ima neka ograničenja istinite priče i prilično direktno opisuje motivacije svojih junaka, međutim, sama atmosfera i Aschov rediteljski postupak koji spajaju duh indie filma i globetrotting trilera čine da ovaj film pre svega i bude i jak u tom domenu, suočavanja likova sa ambijentima i naravno između sebe. Otud, iako se na kraju film ispostavi kao da nije big deal, Asch se pokazuje kao vrlo vešt reditelj u uspostavljanju odnosa, prikazivanju miljea iz koga junaci dolaze i onoga što ih zavodi, a sve to bez preteranog senzacionalizma, sa dobrim vizuelnim konceptom, veštim korišćenjem kamere iz ruke i sirovog osvetljenja na lokaciji.

Primeri mladih Amiša koji su često završavali u svetu poroka, u principu idu u prilog tezi da konzervativno okruženje može motivisati okretanje kriminalu a hasidi u tom smislu imaju svojstva izolovanih zajednica poput Sicilijanaca.

Sasvim je jasno da upravo odsustvo nekog detalja koji bi kao balvan razvalio bioskopske blagajne čak indie bioskopa određuje dosta marginalizovanu sudbinu ovog filma. HOLY ROLLERS je mnogo bolji film od onoga koliko je na kraju bio zapažen.

Međutim reč je o prilično dragocenom i dobrom filmu koji na kraju nudi sasvim korektan spoj indieja i krimića po istinitoj priči.

Isto tako, činjenica je da u njemu Eisenberg pravi otklon od dotadašnjeg B-Michael Cera imidža a ostatak podele predvođen Justin Barthom je odličan.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment