Tuesday, February 23, 2010

MALICE IN WONDERLAND / DEAD MAN RUNNING

Proteklih dana pogledao sam dva interesantna filma sa Danny Dyerom, B-zvezdom kinematografije koja nema B-produkciju u pravom smislu. Međutim, on jeste zvezda barem po tome što je headliner repertoarskih filmova pravljenih pretežno za britansku publiku koji retko kada dolaze u bioskope drugih zemalja i tamo su mahom DTV.

Prvi je MALICE IN WONDERLAND, dosta slobodna ekranizacija knjige Bojana Baće koju je režirao Simon Fellows, jedan od najtalentovanijih DTV reditelja iz asortimana onih koji su pokušavali da dovedu Snipesa i Van Dammea u red. U svakom slučaju Fellows će ostati upamćen kao reditelj njihovih boljih DTV naslova a MALICE IN WONDERLAND je njegov pokušaj da se izvuče iz DTV sveta pravljenjem jednog indie filma u kome želi da pokaže apsolutno sve što zna.

MALICE IN WONDERLAND je indie u tom smislu što ima tu AFTER HOURS atmosferu urbanog košmara, spojenu sa chase thriller strukturom i naravno poigravanjem sa celom ALICE IN WONDERLAND pričom i detaljima. U tom smislu film ne funkcioniše ni kao bajka ni kao žanrovski film ali u svojoj suštini pokušava da bude nekakav ugođaj na tragu STREETS OF FIRE i sličnih naslova, no naprosto nema u njemu te atmosfere i tog kvaliteta.

Ipak, uprkos tome što MALICE IN WONDERLAND ne dobacuje do tog jako visokog dometa kome stremi, film je prilično solidno realizovan, nije dosadan, ima u njemu lepih detalja i što se Fellowsovog showcasea tiče, nadam se da mu ovaj film može doneti neki respektabilniji posao.

Maggie Grace i Danny Dyer su dobri u glavnim ulogama. Dyer je personality actor i u ovom filmu igra ulogu koja mu odgovara tako da tu nema greške. Solidnu podelu podržava DP Christopher Ross koji ima dobar CV zahvaljujući naslovima kao što su EDEN LAKE, LONDON TO BRIGHTON ili serija MISFITS i tu Fellows ima sreće što radi sa boljom ekipom nego inače u DTV situacijama.

U svakom slučaju, MALICE IN WONDERLAND je simpatičan film koji time nadoknađuje to što nije istinski dobar. Ako imamo u vidu da uskoro izlazi Burtonov ALICE, čini se da će Fellows ponovo biti doživljen kao neko ko radi niskobudženi rip-off...

* * 1/2 / * * * *

Drugi film koji sam pogledao je DEAD MAN RUNNING u kome se uigranom dvojcu Tamer Hassan-Danny Dyer pridružuje i 50 Cent kao negativac. Ponovo je reč o chase thrilleru u kome je otkucavanje časovnika jedan od bitnih elemenata zapleta a ovde je umesto ALICE IN WONDERLAND glavni uzor dosta prevaziđen komični gangsterski milje iz filmova Guy Ritchieja. Reditelj Alex De Rakoff ima interesantnu biografiju koja uključuje i rad na igri GTA 2, a uostalom i Dyer je svojim glasom overio GTA.

Uprkos tome što ni u jednom aspektu ne iznenađuje, DEAD MAN RUNNING je zapravo sasvim gledljivo oživljavanje jedne formule koju je sve pregazilo i zaista spada među prijatnije naslove tog tipa pošto se De Rakoff ni ne pravi da zaista priča neku ozbiljnu priču nego nam više pokazuje kako ume da radi tipične žanrovske figure. Izvesna nepretencioznost koju De Rakoff donosi čini da mi je DEAD MAN RUNNING bio čak i prijatniji od izvornih Ritchiejevih filmova na ovu temu koju su uvek imali izvesnu dozu samozaljubljenosti i neosnovanog samopouzdanja.

Ekipa ovog filma kao da zna da je cela priča lagana žanrovska egzibicija i nema laganja publike.

Fiddy ima malu ali važnu ulogu i uopšte nije loš.

De Rakoff vlada zanatom tako da je film efikasan i vrlo glossy uprkos zaista minimalnom budžetu na čijem su skupljanju radili i Rio Ferdinand i Ashley Cole kojima je ovo producentski debi.

U svakom slučaju DEAD MAN RUNNING je pristojan film za ljubitelje ovog rukavca britanske ponude.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment