Sunday, February 7, 2010

IKARIE XB-1

Pogledao sam IKARIE XB-1 Jindricha Pollacka, čehoslovački SF iz 1963. godine na čijem scenariju je radio i Stanislaw Lem. Reč je o vrlo interesantnom crno-belom filmu o potrazi za planetom na kojoj ima života u galaksiji Alpha Centauri. Koncipiran je kao priča o posadi velikog svemirskog broda u XXII veku i njihovim sukobima koji proističu kako iz međusobnih tenzija tako i iz nepoznatog zračenja koje odjednom počinje da ih muči.

Efekti su vrlo interesantni, makete brodova u svemiru nisu uopšte loše realizovane ako imamo u vidu kada je film sniman, a scenografija svemirskog broda je u pojedinim segmentima zaista izvanredna. To je i očekivano od čehoslovačke produkcije. Uostalom tamo je rađeno puno specijalnizh efekata i za strane filmove, između ostalog i jugoslovenske. Najveći set-piece je svakako odlazak na svemirski brod iz XX veka na koji slučajno naiđu tokom svog puta i na kome otkrivaju mrtve putnike i članove posade. Taj set-piece je izvanredno realizovan sa sve uvođenjem bestežinskog stanja a unutar broda nalazi se i jedini primer eksplicitne antikapitalističke kritike.

Ono što je problem filma jeste dosta slobodna struktura sa nekoliko ravnopravnih likova koji se slabo razlikuju među sobom. To dorpinosi izvesnoj spontanosti u glumačkoj igri i razvoju karaktera ali sa druge strane, film nema glavnog junaka i na kraju u nisu ravnopravnih oseti se odsustvo pravih junaka.

IKARIE XB-1 uvezen je i u Ameriku i distribuiran je u recutovanoj verziji pod naslovom VOYAGE TO THE END OF THE UNIVERSE.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment