Tuesday, April 22, 2008

THE BANK JOB

Pogledao sam THE BANK JOB Rogera Donaldsona, courtesy of Ginger.

Reč je o vrlo old school, temeljnom, insajderskom prikazu istinitog slučaja pljačke Lloyd's Bank u Londonu 1971. čiji je osnovni motiv bio da se ukradu kompromitujuće slike Princeze Margarete. MI5 je organizovao tu pljačku tako što je false flag regrutovao neke sitne kriminalce, očekujući da će oni ukrasti sve iz sefova a da će ih posle njihovi ljudi pretresti i oduzeti im fotke.

Međutim, pošto su krimosi naslutili da im se nešto sprema, zametnuli su trag, ali se u poteru za kompromitujućim materijalom dalo podzemlje koje ga je i koristilo za ucenjivanje krune, i uskoro su se krimosi našli u situaciji da moraju da igraju igru nerava sa ljudima koji su daleko iznad njihove lige.

THE BANK JOB s jedne strane ima oslonac u britanskoj školi heist filma, ali sa druge strane ima veze i sa naslovima poput Michael Caton Jonesovog SCANDALa. Zanimljvij je politički podtekst priče, naročito ako imamo u vidu da su autori filma imali insajdera koji tvrdi da je cela priča istinita.

A kao istinita, ona je sasvim na liniji fikcije gde država operiše aposlutno iznad zakona, u policiji postoji razdor između poštenih i potplaćenih pandura koji tolerišu podzemlje i pomažu mu, a političke odluke se donose vođene najnižim nagonima i strahovima.

Donaldson je iskusan profi i sa podelom koju predvode Jason Statham i Saffron Burrows, ne može da pogreši. Jedini problem filma jeste skor koji je suviše savremen po intrumentima koje koristi i razbija iluziju prebacivanja u epohu. S druge strane, produkcija je mogla biti bogatija, i oseća se kako nema previše širokih kadrova i većih rekonstrukcija u eksterijeru, ali to je bezmalo neprimetno.

THE BANK JOB bi mogao da bude odličan podsticaj da se najzad snimi i film o žalosnoj sudbini Princeze Margaret.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment