Saturday, December 29, 2007

THE TEN

Pogledao sam THE TEN Davida Waina, courtesy of Ginger.

Ono što se odmah vidi je da se THE TEN najpre može gledati kao američka indie varijanta Momčilovićevog SEDAM I PO.

Doduše, ovaj film govori o deset božjih zapovesti, to jest pokušava da ih tematizuje kroz deset apsurdnih skečeva, ali slično filmu SEDAM I PO ne uspeva da se baš drži teme. Štaviše. SEDAM I PO se možda i više drži teme od THE TEN unutar samih priča.

THE TEN je baziran na loosely based skečevima koji imaju apsurdni humor na tragu pajtonovaca, s tim što film nije toliko smešan, ali jeste prilično konstantno zabavan. Ne mogu da ga preporučim kao čistu komediju ali u domenu filmova koje gledamo kao informaciju, THE TEN spada među zabavnije informacije.

Ono što filmu daje posebnu težinu to je solidan budžet i Wainova sasvim solidna egzekucija, praćena glumom dosta savremenih indie, pa i ne baš tako indie starova kao što su Wynona Ryder, David Schwimmer, Paul Rudd, Famke Janssen, Jessica Alba, Oliver Platt, itd.

Zanimljivo je da ovako u suštini konvencionalan indie projekat koji samo naizgled deluje sveže a u stvari je baziran na odavno izgustiranim tradicijama može da okupi ovakvu ekipu koja ipak ne sedi besposlena, ida mu još vrlo traženi Paul Rudd bude producent. Međutim, kada pogledamo naslove poput I LOVE HUCKABEES i slične apsurdističke poglede na svet u indie produkciji, THE TEN stiče zasluženo poštovanje pošto je barem uglavnom zabavan, iako često promašuje metu.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment