Sunday, December 23, 2007

THE KINGDOM

Pogledao sam THE KINGDOM Peter Berga, courtesy of Kunac.

Mislim da posle ovog filma nema spolutno više nikakve sumnje da se Peter Berg nametnuo kao jedan od najzanimljivijih reditelja savremenog holivudskog repertoarskog filma.

Ovo mu je već četvrti odličan film, a u ovom konkretnom slučaju posao mu je bio i prilično otežan time što je scenario Matthew Michael Carnahana dosta neuravnotežen u svom spoju dugih dijaloških segmenata sa akcionim deonicama, spoju akcionog trilera sa političkom dramom, spoju tehnotrilerske istrage sa psihologijom počinilaca i svedočenja, konačno u jednom skupu medijski eksploatisanih opštih mesta unutar kojih Carnahan smešta ovaj film.

Međutim, Berg je uspeo da nametne odličan ritam filma, da na tragu serija kao što su 24 i filmova o Bourneu ubaci gledaoca u sred svake akcije bilo da je ona verbalna ili revolveraška, i da se taj paklen tempo održava šta god da se dešava. Čini se da televizijski uticaji na film, na jednostavnost i realističnost izraza čine da sada dobijamo novu generaciju autora koji su naslednici one prve koja je počela na televiziji i kojoj su pripadali Aldrich, Siegel, Penn i slični tipovi.

Berg maestralno koristi lokacije, i jako dobro uspeva da slaže da se film dešava u Saudijskoj Arabiji. Lokacije su zaista integralan deo ovog filma i on odlično podcrtva koliko njegovi junaci ne pripadaju tu.

Akciona završnica od nekih 20ak minuta je maestralna i zaista predstavlja za 2007. godinu ono što je pre par godina bila akciona završnica iz BOURNE SUPREMACY. Mauro Fiore je uradio odličnu fotografiju, sve izgleda jako dobro uprkos jako velikom broju pokreta kamere, i velikom broju pozicija kamere, i što je još važnije, Berg uspeva da odlično prenese fizički impact akcije.

Stuntovi su perfektno urađeni, i scenografija aposlutno dobro uspeva da odigra potrebno razaranje. Mislim da je sama završnica zaslužila da bude upamćena kao jedna od moćnijih u istoriji akcionog filma.

Ja sam doduše sucker za akcione trilere o terorizmu, i meni je THE KINGDOM na tom nivou jako dobro legao. Međutim, isto tako, čini mi se da je hype koji je stvaran oko ovog filma bio diosta vezan i za politiku i u tom smislu, ukoliko želite da dobijete pretenciozan politički film, ovde ga nećete dobiti.

Ovo je akcioni triler sa dosta solidnim političkim temeljima ali ni u kom slučaju nije politički film.

Berg je uspeo da zaista snimi film visoke klase, što se vidi još od briljantne saulbassovske špice u kojoj se iznosi pred istorija američkog prisustva u Saudijskoj Arabiji, pa do poslednjeg frejma u filmu.

Međutim, ja bih ovde dodao još jedno opažanje. Naime, dok sam gledao film imao sam čudnovat utisak da hbi u hipotetičkoj situaciji da su nacisti pobedili otprilike ovako izgledao neki njihov film o okupiranom Beogradu, da su u njemu zaista postojali Prle i Tihi.

Sada u vreme revivala partizanskog filma, kojim se bavimo Žika, Kunac i ja, zaista mi se čini da bi neki ovakav film Nemci mogli da snime kao kontra film na temu OTPISANIH.

Dakle, neki Srbi, fanatici, ubijaju Nemce po Beogradu u kome su nemački interesi, kvislinška vlast, itd. Nemci odlučuju eda pošalju poseban tim istražitelja da pokušaju da pomognu kvisličnškim vlastima u tome da lociraju te fanatike. fanatici međutim, imaju podršku u narodu i Nemci nigde nisu bezbedni...

Pošto oni nemaju tradiciju NOBa i nisu nikada bili okupirani, to jest borili su se za nezavisnot pre nego što su imali svoju državu, Ameri ni ne primećuju da veliki deo sveta ima aposlutno drugačiji pogled na prisustvo stranaca na svojoj teritoriji i da postoje čitave kinematografije u kojima su heroji upravo likovi sličnu Abu Hamzi koga jure u THE KINGDOMu.

Štaviše, mešavina politike i akcije je taman takva da THE KINGDOM malo vuče na partizanski film, dakle, ima tu ideologije, ali se sve svodi na humanost, ljudskost, pravdoljubivost, u krajnjoj instanci.

I taj utisak, barem meni, čini ovaj film još zanimljivijim.

Naravno, kada se posle NOBa uspostavila SFRJ i ona je imala filmove poput SB ZATVARA KRUG u kojima se jure diverzanti koji pokušavaju da rade protiv SFRJ, međutim taj film znatno manje uspeo od MOSTa, OPERACIJE BEOGRAD, itd.

U svakom slučaju, THE KINGDOM zaslužuje pažnju.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment