Thursday, May 17, 2007

DIE NACHT DER LEBENDEN LOSER

Pogledao sam DIE NACHT DER LEBENDEN LOSER Mathiasa Dintera, courtesy of Ginger. U talasu vozdizanja savremenog nemačkog filma, jedna od karakteristika jeste i to da savremeni nemački reditelji odlično poznaju stileme američkog repertoarskog filma i da im to jako pomaže u oblikovanju priča.

Dinterov pogodak iz 2004. godine to vodi korak dalje i moglo bi se reći da se radi o preslikanom američkom filmu, gde između ostalog nemački klinci igraju ragbi, iako je štaviše u Nemačkoj američki fudbal popularniji od izvornog ragbija.

Ono gde je Dinterov film autentično nemački jeste politički edge gde se vrlo slobodno poigrava sa nacističkom prošlošću terena na kome se zbiva ovaj teenzomcom. Jako mi je zanimljiv taj politički edge pošto je to nešto što imamo i mi u DOBU NEVINOSTI.

U stilskom smislu, Dinterov film nema puno veze sa ranijim teen horor komedijama tipa NIGHT OF THE CREEPS već bi se pre mogao definisati kao SHAUN OF THE AMERICAN PIE, što je vrlo zanimljivo pošto je izašao u slično vreme kao SHAUN, sa samo šest meseci razlike. Postoje neke sličnosti između dva filma, i SHAUN jeste izašao tih šest meseci ranije, no IMDB ne kaže kada je sniman film. Pa ipak, ne deluje mi da je rađen kao neki totalni quickie da bi bio gotov za šest meseci. Mada, Švaba je to...

Naravno, Dinter nema šarm i energiju Wrightovog klasika, i boluje od tradicionalnih problema nemačkog filma poput nedostatka šarma, preciznih ali unappealing glumaca i svih ostalih predsrasuda koje su mogu gajiti prema nemačkom filmu.

Međutim, s druge strane, film je izuzetno dinamičan, pametno postavljen i gleda se vrlo prijatno, do te mere da čovek ni ne mora biti horor ili teen comedy geek da bi podneo ovo nemačko ostvarenje.

Ono što jedino ostaje kao propuštena prilika, to je da imamo scenu all out zombi invazije, koju pak imamo u sličnom mada slabijem BOY EATS GIRL.

U svakom slučaju, ovaj film zaslužuje solidnu preporuku.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment