Friday, May 4, 2007

HOT FUZZ

Pogledao sam HOT FUZZ.

I mogu reći da film lives up to the hype.

Štaviše, meni je film stilski čistiji od SHAUN OF THE DEAD pošto nema žanrovsko iskliznuće kao što SHAUN ima pri kraju.

U ovom filmu, Wright uspeva da vrlo dosledno održi balans komedije i policijskog filma, gde komika proističe kako iz duhovitosti autora tako i iz ekonomisanja stvarnošću i žanrovskim konvencijama.

Wright i Pegg koriste stvarnost i žanr kao špil karata i svoje situacije stalno pozicioniraju u odnosu na neku od tih karti. Nekad uzmu žanrovsku situaciju i uporede je sa realističnim kontekstom i učine je smešnom, a već u sledećem trenutku uzmu neki potpuno realističan fenomen i propuste ga kroz filter žanra i učine ga apsurdnim. I to mešanje karata rade zaista maestralno, i čine HOT FUZZ jednom filmskom rubikovom kockom koja se zaista može gledati više puta.

Ono što je još važnije da Wright & Pegg, u principu ne izlaze u parodiju, da se ne koriste, ili se barem vrlo umereno koriste nekim ekstremnim & groteksnim zahvatima. Oni se suštinski kreću apsolutno unutar vrlo decentnih radnji i karakternih postavki, ali ih kroz promene konteksta čine urnebesnim.

U tom smislu HOT FUZZ je i vrlo plot-driven film, i na nekom nivou, mogu da zamislim čoveka koji nije gledao policijske filmove da ga percipira kao istinski zastrašujući triler.

Tome doprinose odlično režirane akcione scene, koje, za razliku od finala SHAUNa ne zaboravljaju da je ovde reč o komediji; kao i niz vrlo gory momenata koji su me prijatno iznenadili. Inače, setimo se da su glavni reditelji policijskog filma uglavnom došli iz horor miljea i da su kanonski 80s filmovi imali dosta gory momenata.

Naravno, ovaj film sakm percipirao i kao jasno ljubavno pismo Cripplu pošto se u filmu intenzivno referiše na moja dva najomiljenija filma POINT BREAK i BAD BOYS II, i prosto mi je neverovatna koindcidencija da Wright pogodi baš ova dva naslova, pošto mi je POINT BREAK najomiljeniji i najvažniji film u životu.

Britanski segment filma je naravno reperezentovan kroz celu SPACED/ SHAUN priču pegga i Frosta ali i kroz snmažnu tradiciju WICKER MANa koji je film obogatio autentičnom zaverom negativaca i dobrim villainima.

U svakom slučaju, čini mi se da ću se HOT FUZZu često vraćati ovih dana.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment