Monday, May 28, 2007

BARKING DOGS NEVER BITE

Pogledao sam BARKING DOGS NEVER BITE Bong Joon-hoa, debitantski film reditelja koji nas je obradovao sa MEMORIES OF MURDER i THE HOST, a sve to courtesy of mrkoye.

Ovaj debitantski film najavljuje Bongovu nesdvakidašnju rediteljsku veštinu i smisao za humor. Tretman je uronjen duboko u žanr crnohumornog horora i film donosi nekoliko izuzetnih set-pieceova koji bi dobro došli i nekim afirmisanim holivudskim rediteljima.

Tema je pak socijalno-komunalno-dnevnopolitička, i BARKING DOGS DON'T BITE po svojoj temi najviše podseća na Gorana Markovića. Međuitim, toliko je dobro urađeno da sve deluje actually zanimljivo.

U debitantskom filmu Bong je započeo i saradnju sa nekim od svojih stalnih glumaca, i već u ovom filmu prepoznajemo tipičan Bongov stil glume sa dosta goofy laid-back momenata.

Neke kritike su zamerale filmu što nema fokusiraniju poentu, no meni to uopšte nije smetalo. Jedinba stvar koja bi se u teorijskom smislu mogla dati filma je da je sa svojih 110ak minuta možda malo predug u odnosu na jednostavnost priče, a opet ne znam tačno koji bi deo mogao da bude odstranjen izuzev jednog podugog monologa u kotlarnici.

U svakom slučaju, Bong mi je pružio uživanje u žanru koji me inače ne raduje previše.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment