Wednesday, January 24, 2007

SCHOOL FOR SCOUNDRELS

Ingenioznom Gingerovom piratskom akcijom, uspeli smo da se dokopamo filma SCHOOL FOR SCOUNDRELS koji iz nekog razloga nije na vreme piratizovan kod nas.

Reč je o vrlo neobičnom filmu i prvom komercijalnom razočaranju Todd Phillipsa, verovatno najveštijeg reditelja savremene američke gross out komedije. Phillips je svojim filmovima ROAD TRIP, OLD SCHOOL i STARSKY & HUTCH podigao gross na nivo ozbiljno relizovane kinematografije a pamtiće 1006. istovremeno kao artistički vrhunac svoje karijere pošto je dobio nominaciju za oskara kao ko-scenarista BORATa, a istovremeno kao sezonu pogrešnih proračuna pošto je SCHOOL FOR SCOUNDRELS slabo prošao a režija na BORATu se izjalovila i morao je da je napusti.

Ipak, SFS uopšte nije loš film, mada su mi razlozi komericjalnog neuspeha jasni. Naime, ovo nije urnebesna komedija koja se očekivala od susreta Bad Sante i Napoleon Dynamitea. Ovo je mnogo više romcom ili barem dramedy u kojoj su glavni likovi njih dvojica.

Očigledno da ovaj spoj likova iz high concept komedije i klasične ljubavne priče nije proradio i publika je bila razočarana, iako je SFS vrlo dinamičan, vešto postavljen i napisan, zanimljiv i solidan film, koji pokazuje Phillipsovu rediteljsku sigurnost.

Iako, ovaj film nije vrhunac njegovog opusa, čini mi se da je Phillips u ovom filmu pokazao da je u dobroj formi, ali i da je naučio da nije čitava publika njegovih ranijih filmova odrasla zajedno sa njim. Očigledno je da tip komedije koji on pravi ne može da generiše odanu fan bazu koja će pratiti rediteljevu evoluciju.

U svakom slučaju, konačno sam video SFS i svakako mi se čini da je bio vredan čekanja.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment