Monday, November 6, 2023

THE PRIDE AND THE PASSION

Stanley Kramer režirao je prilično tromu ekranizaciju romana C.S. Forestera THE GUN pod naslovom THE PRIDE AND THE PASSION. 

Film je sniman u Francovoj Španiji, u kojoj će nekoliko godina kasnije Frank Sinatra imati neprijatnosti i zavetovati se da više nikada neće otići ovim fašistima na noge, ali u vreme rada na ovom ostvarenju, Franco je jako držao do tga da ugosti holivudske produkcije dajući im raskošne lokacije i izdašnu pomoć vojske.

Nažalost, film u kom igraju Cary Grant i Frank Sinatra, uz podršku Sophie Loren, umesto da bude vrcav i dinamičan, uspeva da umrtvi čak i dva tako harizmatična glumca i jednu divu. Naprosto, Kramerov film nudi nulu kreativnosi, nema nijednu zanimljivu ideju, potpuno je lišen dinamike, kadriran je krajnje uopšteno, kao da reditelj nije ni prisustvovao snimanju i sve je snimio neki asistent u strahu da ne pogreši.

Stoga, ove tri dinamične zvezde i ogroman hardver u pogledu lokacija i statista ne pomažu filma već nam više ukazuju kako je gotovo neverovatno snimiti ovako besmislen film o napoleonskim ratovima, i pokušaju da se od osvajača sakrije najveći top na svetu.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment