Sunday, November 5, 2023

SAS: RED NOTICE

Kada plaćanici otmu voz u kanalu koji povezuje Britaniju i Francusku njihov komandant poviče taocima da budu mirni i da budu pametni, ako budu slušali i prežive postaće slavni, pisaće biografije i zaradiće pare.

Ne znam da li je Andy McNab ovde hteo da bude ironičan ili je to iskren predlog, ali reč je o njegovoj sudbini. Naime, on i Chris Ryan su dva pripadnika ekipe SASa koja je posle propalog napada na konvoj Scudova u Iraku tokom prvog Deset Storma pala u ruke Sadamove vojske. McNab je zarobljen i po njegovoj ispovesti je Tom Clegg snimio TV film dok je Chris Ryan pobegao i imao je čast da Paul Greengrass snimi po njegovoj.

U svakom slučaju, McNab je postao pravi selebriti i SAS: RED NOTICE, na nekim tržištima poznat kao SAS: RISE OF THE BLACK SWAN ekranizacija je njegovog romana, u adaptaciji Laurencea Malkina. Režirao je Magnus Martens, skandinavski televizijski specijalista i moram priznati da mi je film stvorio nostaligiju za onim starim Euro-Trash akcijašima ali i za vremenima kad su Britanci radili akcione filmove mimo Holivuda ili ih snimali sami pa nudili Holivudu.

Ovo je korektan akcioni film, jedan DIE HARD hibrid koji nema budžet, zvezde i efekte kao najskuplji američki primerci, nema neke inventivne akcione deonice iz azijskih produkcija ili američkih kad ih rade neki novi talenti ili neku svežinu kakvu donose Bessonovi učenici. Film je konvencionalan i u tom pogledu vrlo solidno urađen. Ali, uprkos tome što mi se čini da je pretendovao i na bioskope, i uprkos tome što bi izgledao korektno u bioskopima, danas je ovo ipak maloekranski materijal, pa je Netflix ispao dosta dobro mesto za njega.

U tom pogledu, ovaj film u toj svojoj blagoj anahronosti, vraća nas u vremena WHO DARES WINS i sličnih zahvata, i uprkos tome što ne nudi mnogo toga novog, dovoljno je solidan da je meni bio dosta simpatičan, s tim što priznajem da je sasvim sigurno mogao biti kraći jer u jednom trenutku krene malo da se ponavlja.

Glumačka podela je britanski precizna i tačna. Sam Heoghan se snalazi solidno sa glavnim likom, i mogu da zamislim franšizu sa njim, čemu se sam kraj filma otvoreno nada. Nisam siguran baš da će se to i ostvariti ali ako Netflix pođe tim putem, neće pogrešiti. Bilo je sličnih pokušaja u poslednje vreme, setimo se STRATTONa i ovo je zbilja bitno bolje.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment