Friday, April 29, 2022

THE HUNTER

THE HUNTER Buzza Kulika je poslednji film koji je snimio Steve McQueen. Njegove poslednje godine same po sebi su zrele da se o njima snimi film. Njegova borba sa neizlečivom bolešću, terapije u Meksiku i posete nadrilekarija, sve to je usledilo posle snimanja ovog filma.

Stoga u ovom filmu gledamo McQueena koji više nije u cvetu mladosti ali mi za razliku od njega tada znamo i da on tada već umire.

THE HUNTER je inspirisan živopisnom pričom Ralpha Thorsona, poznatog još i kao Papa koji je bio savremeni lovac na ucene, ali i propovednik i dobrotvor mnogima koje je lovio. Priča je užasno zanimljiva, ali Kulik, po scenariju na kom je radio i Peter Hyams, odlučuje da snimi jedan čistokrvni akcioni film epizodične strukture u kom nema mnogo prave refleksije Thorsonovog istinskog poziva.

Sam Thorson je bio tehnički konsultant na ovom filmu i bio je čak u cameo ulozi barmena, dakle njemu nije smetao taj print the legend momenat iako su zapravo jedina dva zapleta koja drže ovaj film kao celinu - Papina trudna supruga koja čeka dete i psihopata koji ga progoni da mu se osveti. Sve iz domena "nije se desilo" i to sasvim sigurno ne na takav način.

Dakle, Papa Thorson nije dobio biopic kakav zaslužuje ali deluje da je on ovim reklamnim filmom koji bi - da je malo kasnije nastao mogao biti proglašen za TOP GUN u regrutaciji bounty huntera - najpre mogao biti definisan kao akciona extravaganza.

I ako se tako gleda, film zbilja donosi dve antologijske akcione scene. Jedna je jurnjava kombajna i Pontiaca Firebirda kroz kukuruzno polje, druga je Papino kešanje na čikaški gradski voz. I sve ostalo osim prve tuče koja je malo nesigurna i usiljeno komična je dobro.

McQueen je kinematografija, gde god se pojavi i šta god da radi, to pije vodu. I onda na sve to imamo zaista nešto izuzetne akcije, tako da ostavimo po strani evidentno neostvareni potencijal filma, nemamo na šta da se žalimo. McQueen u ovom filmu nije otišao u velikom stilu jer je ovo sve profilisano kao minor work, ali da se ne lažemo, ostavio je film na kome i 40+ godina kasnije "zineš" na neke akcione scene.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment