Sunday, April 10, 2022

ALL THE OLD KNIVES

Chris Pine je pre osam godina igrao Jacka Ryana u do sada najslabijoj ekranizaciji Toma Clancyja, i bio je najslabiji Jack Ryan od svih. Koliko god je Ryan kao lik imao sreće sa glumačkim podelama, svakako više nego sa krajnjim dometom filmova kao celina, Pine je obeležio njegovu (za sada) najnižu tačku.

John Le Carre se pominje kao referenca kad se priča o filmu ALL THE OLD KNIVES u kom je osrednji američki pisac špijunskih romana Olen Steinhauer adaptirao vlastitu knjigu, ali ja bih pre rekao da je ovaj film uspešno odigran Jack Ryan od strane Chrisa Pinea.

Svako poređenje priča u kojima špijuni imaju nekakav "život" mimo posla sa Le Carreom, samo je znak lenjosti kritičara, jer nije bogat unutrašnji život jedino svojstvo likova ovog klasika. U ovom konkretnom slučaju imamo jednu zapravo izrazito romantizovanu priču u kom ni sam zaplet a ni stav junaka prema životu nema mnogo veze sa izvornim Le Carreom.

Steinhauer na nivou settinga evocira svoj najveći uspeh na ekranu BERLIN STATION, ali ne ide toliko u pravcu trilera, premda ima nekih sličnosti u miljeu sa prvom sezonom. Ovaj film je prosto nešto drugo i pre svega bi se mogao sagledati kao špijunska melodrama, poput ALLIED Roberta Zemeckisa, doduše u svakom pogledu superiornog ostvarenja.

Chris Pine i Thandie Newton se odlično nose sa svojim junacima, mada bih ja radio u toj ulozi video Naomie Harris jer kao nova Moneypenny ima jači spy cred i dinamičnija je, i cela struktura u kojoj oni tokom večere raspakuju slučaj koji ih je razdvojio i kao kolege i kao ljubavnike, izuzetno zavisi od njihove igre.

Janus Metz koji je primarno dokumentarista ali se do sada odlično snalazio u igranim formama, nažalost sve ovo realizuje vrlo dobro ali bez svežine koja bi celinu učinila upečatljivom. Film ne zaslužuje mnogo primedaba ali nosi u sebi nešto ustajalosti.

Da li je ovo onda već trošena formula urađena dobro ali nešto što je dobro istrošeno formulom ostaje da se individualno proceni. Chris Pine je definitivno sada mnogo bolje odigrao Jacka Ryana i to u filmu koji je izašao za Amazon koji je sada Ryanov dom, kao što je nekada Paramount bio i njegov i Pineov.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment