Monday, April 11, 2022

SVART KRABBA

Jerker Virdborg napisao je roman koji je dobio bogatu ekranizaciju Adama Berga u produkciji i glumačkoj izvedbi Noomi Rapace. Nisam čitao knjigu na osnovu koje je nastao SVART KRABBA ali ono što je stiglo na ekran nije baš superoriginalno, što naravno ne znači da Adam Berg možda samo nije probrao ono što je najfilmičnije a ostavio nešto jako bitno iz unutrašnjeg života junaka van. Međutim, high concept kojim ovde Berg vlada nije naročito high da bi opravdao relativno skup švedski film na švedskom za Netflix i u tom pogledu, rekao bih da čisto koncepcijski ovde imamo posla s nečim što je za holivudske uslove relativno garden variety materijal.

Švedska je razorena sukobom sa neimenovanim protivnikom, ali reč je o ljudima, dakle biće da su Rusi. I u jednoj od baza grupa vojnika, sve zapravo nekadašnjih civila koje je totalni rat doveo do toga da postanu ratnici, dobija zadatak da prenese preko zaleđenog arhipelaga da sledeće baze nešto što bi moglo preokrenuti rat.

Ono što usledi je sad klasičan ratni film putovanja u kom se preispituju lojalnosti, ljudske granice, susreću postapokaliptični krajolici, generalno business as usual. Međutim, dva elementa dižu ovaj film iznad potonuća u rutinu pa i dosadu jer traje nešto duže nego što priča zahteva.

Prvi je Noomi Rapace koja karakternom glumom uspeva da nas ubedi kako njena generic motivacija sa izgubljenom kćerkom nije toliko generic, odnosno jeste ali proizvodi nam neku emociju. Drugi je sposobnost Adama Berga da osmisli neke zaista nesvakidašnje i do sada neprikazane prizore apokaliptičnog stradanja i razaranja koji daju ovom filmu osećaj svežine.

Adam Berg se već dokazao kao reditelj na američkoj televiziji a najavljeno je da će raditi rimejk Cronenbrgovog VIDEODROMEa koji ni u kom slučaju nije neophodan, ali eto bar možemo računati da ima neku maštu kako da osmisli neke "opasne" prizore.

Overall način kadriranja i egzekucije je holivudski, tehnika realizacije je na visokom nivou, i ako ovde ima elemenata copywooda bar su urađeni u velikom stilu i sa dovoljno elemenata koji omogućuju da se SVART KRABBA izdvoji.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment