Sunday, April 24, 2022

UNCHARTED

Nisam igrao UNCHARTED ali koliko znam o toj igri reč je o jednoj od onih koje imaju film like zaplet koji podseća na neke arhetipe ali i stereotipe iz veoma poznatih blokbastera i kombinuje ih slobodno. Kada se po toj koncepciji pravi film, ta stereotipnost može da predstavlja problem, naročito taj aspekt da filmovi koji su opšte poznati stoje u temelju same igre i da sada moraju biti osnov i ekranizacije.

Nažalost, UNCHARTED kao film deluje kao neka dosta senilna mešavina te premise iz igre izvedena bez trunke mašte na filmu, pa se maltene može reći da ono što igra nije diktirala po filmovima nadoknadio je sam autor. 

Ali, čak ni to nije neka sreća. Naime, Ruben Fleischer jeste reditelj koji nije snimio mnogo dobrih filmova, ali svaki je bio upečatljiv, imao je nešto "svoje" a ponekad je u tome i preterivao, i radio na štetu celine. U UNCHARTEDu međutim nema apsolutno ničega od toga. Ovo je film potpuno lišen rediteljskog pečata, bravura, čak mu se ni žanr ne može odrediti. Nivo identifikacije sa likovima i praćenje priče je otprilike kao da gledate nekog drugog ko igra neku klišetiziranu mejnstrim igru koja jako podseća na poznate filmove.

Besmisleno je sada i nabrajati koji je element uzet iz kog filma, mada jeste bizarno videti leteće jedrenjake kojima se poslužio i Paul WS Anderson stara gejmerska njuška u THREE MUSKETEERS, no svakako da posle ovog filma nećete dobiti potrebu da se vratite nekom klasiku o Indiani Jonesu, pa čak ni Lari Croft.

Pomenuta sterilnost postupka, dovedena do tačke da se čak ni žanr ne identifikuje jeste veoma zanimljiva. I nažalost, ona pokazuje da je ovog puta Fleischer koji je umeo da bude među zvezdama svojih filmova i da nameće svoje prisustvo, sada potpuno zatomljen.

Tom Holland i Mark Wahlberg pokazuju znake života na nivou čiste profesionalnosti, ali nema ovde sad neke mogućnosti da oni išta spasu svojom harizmom. Nesporno je da se njih dvojica ovde trude, ali glumci koliko god da dominiraju kadrom ipak nisu jedino što u njemu postoji, a UNCHARTED ima i slabu scenografiju, i slabe specijalne efekte.

Ukupno uzev, UNCHARTED je tužan primer jednog ispraznog pokušaja da se snimi blokbaster koji je na blagajnama silom IPa čak i postigao ponešto.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment