Thursday, June 18, 2020

THE MAN STANDING NEXT

THE MAN STANDING NEXT Min Ho Wooa je jedna od ekranizacija čuvenog puča u Južnoj Koreji kada je šef tajne službe likvidirao predsednika kada je shvatio da je ovaj odslužio svoje i u odnosu na Amerikance i u odnosu na korupciju u koju je ogrezao, a na kraju krajeva i u pogledu oduzimanja moći tajnoj službi.

Film relativno sistematično prikazuje kako se korak po korak remetio odnos između predsednika i čelnika službe i kako su ovi polako dobili diskretne signale da ga je vreme pregazilo. U Koreji je taj atentat u kom je ubijen jedan predsednik bio uvod u novi sledeći puč i period novih vojnih diktatura. No, i ubijeni je na sličan način došao na vlast i to je bilo karakteristično za Južnu Koreju tog vremena.

THE MAN STANDING NEXT je u tom smislu zanimljiva priča jer pokazuje kako se diskretno, korak po korak jedan korumpiran sistem urušava nizom nagoveštaja, intriga i zavera.

Min Ho Woo sigurno režira ovaj film ali plašim se da na kraju ova priča ne uspeva da crossoveruje mnogo izvan fokusa onih koje zanimaju južnokorejska politika i film. Naprosto, u estetskom pogledu nema ovde mnogo novosti, a slučaj o kom se govori smo do sada već i videli u igranom filmu. Stoga je ovo više stvar za ljubitelje i poznavaoce. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment