Monday, June 8, 2020

BECKY

Jonathan Milott i Cary Murnion su napravili senzaciju s filmom BUSHWICK ali njihov prethodni rad COOTIES bio je dosta generic indie horor komedija, i plašim se da je njihov novi film BECKY bliži tom naslovu nego njihovom najvećem uspehu.

Milottov i Murnionov film je specifičan na dva nivoa. Prvi je to što je reč o gimmick filmu u kome Kevin James, zvezda komedija za decu igra negativca i psihopatu koji ulazi u klinč sa kćerkom porodice koju zlostavlja tokom home invasiona posle bekstva iz zatvora. Dakle, Kevin James pravi inverziju u odnosu na svoj tipični imidž, proširuje područje borbe i pokušava da se pozicionira slično svom redovnom saigraču Adamu Sandleru. On se u ovoj ulozi snalazi dobro, ali ne nudi zapravo ništa naročito, a kao ipak nekada uspešan ali nikada upečatljiv komičar, jednog dana niko po njegovoj igri neće ni razumeti zašto je ovo bila značajna podela. Naprosto, ljudima taj gimmick po imenu neće značiti, niti se oseća Jamesova reputacija sa decom, niti je ovo neka vrhunska rola.

Drugi aspekt je svakako izlazak BECKYja u mrežu drive-in bioskopa. Holivud je defanzivi ali grindhouse je oživeo. Dok se cineplexi ne otvaraju iz više razloga, grindhouse radi u drive-inovima kao u stara vremena. THE WRETCHED je izašao na milion, možda će i BECKY, pa bi se eto moglo desiti da ovaj film mižda dobije neku još jaču dimenziju u istoriji i na blagajnama.

Nažalost, sam film je dosta tanak. Imamo devojčicu u jednoj generic životnoj situaciji posle gubitka majke. I jedino što je potencijalno zanimljivo jeste jedna scena u kojoj glavni negativac kog igra Kevin James nudi devojčici da je “usvoji”, da je učini delom svoje bande. Ali, to nije razvijen motiv. Sve ostalo je zapravo nekakav HOME ALONE koji se od pravog razlikuje po goreu i brutalnosti.

Međutim, ovo nije THE BABYSITTER. Nema smisla za humor, nema naročite napetosti, nema nažalost ničeg previše efektnog, iako želi da bude jako cool, pa između ostalog i kroz toliki obim krvoprolića.

Ovo je mogao biti dobar film. THE BABYSITTER u tome jeste uspeo. Međutim, ovde nema ideja, nema virtuoznosti, šarma, prilično je sve to nažalost mlako iako se sve vreme kao igra vatrom.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment