Friday, June 12, 2020

A SENSE OF FREEDOM

Reditelj klasika gangsterskog filma THE LONG GOOD FRIDAY, John Mackenzie snimio je svoj prvi gangsterski film 1979. godine pod naslovom A SENSE OF FREEDOM. Samo godinu dana kasnije usledio je klasik sa Bobom Hoskinsom iako je A SENSE OF FREEDOM ne može posmatrati kao njegova preteča.

Štavišem A SENSE OF FREEDOM više podseća na filmove kao što je relativno skorašnji HUNGER Stevea McQueena ili kao stara verzija priče o Bronsonu koju je pre Refna snimio Tom Clegg u filmu McVICAR.

McVICAR se pojavio takođe godinu dana posle A SENSE OF FREEDOM.

A SENSE OF FREEDOM je ekranizacija memoara glasgovskog razbojnika Jimmy Boylea koji je završio u zatvoru više puta ali poslednji put je doživeo transformaciju, krenuo da se bavi rehabilitacijom sebe i drugih, mada film istini za volju ne ulazi baš u te detalje. Kasnije je inače Boyle postao i umetnik i na određeni način respektabilna ličnost, prešavši put od osobe osuđene na smrt do svojevrsne ugledne javne ličnosti

Ipak, pokazuje se Boyleova transformacija i spoznaja da je očigledno njegova kriminalna karijera više proisticala iz neobuzdane naravi nego iz neke jasno artikulisane poslovne ideje. Isto važi i za njegovo nasilništvo.

Mackenzie gradi priču kumulativno, ne otvara mnogo mogućnosti za identifikaciju sa Boyleom, ide iz njegove jedne eskapade u sledeću i priča zapravo počinje tek u zatvoru.

Tu Mackenzie u svom kliničkom stilu prati Davida Haymana u ulozy Boylea, i time na neki način anticipira ono što će McQueen primeniti u HUNGERu. Taj razvoj priče je zanimljiv, i uprkos tome što ne mogu reći da je atipičan za film toga doba, niti da se ne može prepoznati i danas, jeste pomalo neočekivan.

Mackenzie bi u tom smislu mogao biti prepoznat ne samo kao jedan od najtvrđih žanrovskih specijalista svog vremena već i kao čovek koji je povremeno dopuštao artu da uđe u žanr, kao u ovom slučaju. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment