Friday, June 12, 2020

KLEINE GERMANEN - EINE KINDHEIT IN DER RECHTEN SZENE

KLEINE GERMANEN - EINE KINDHEIT IN DER RECHTEN SZENE je dokumentatni film koji su režirali Mohammad Farokhmanesh i Frank Geiger. Reč je o zanimljivo zamišljenom i realizovanom dokumentarnom filmu koji je nastao kroz kombinaciju tehnika.

Farokhmanesh i Geiger kombinuju razgovore sa potomcima desničarskih, iliti nacističkih porodica u Austriji i Nemačkoj, govoreći o njihovom detinjstvu i o tome na koji način oni gaje svoju decu, među njima je najpoznatija figura Goetz Kubitschek, a uporedo se u formi dokuanime priča jedna životna priča, mlade žene koja je odrasla u nacističkoj kući, udala se za neonacistu i doživela porodičnu tragediju.

Stoga ta melodramska istinita priča drži celinu ovog filma koji prikazuje i same ljude sa ekstremne desnice, ali iznosi i opservacije psihologa i društvenih analitičara.

U tom pogledu, film je sveobuhvatan, i rekao bih tih u odnosu na to koliko je sama tema “glasna”. Simbolika je naravno veoma jaka jer je odgovj dece, kao što znamo bio veoma bitan programski aspekt nacističke vladavine, oni su jako držali upravo do odgoja i vaspitanja, a reklo bi se da je i sada, raznorodnim naslednicima te ideologije to veoma važna tema.

Naravno, ovo nije samo priča o odgoju dece u jednom bizarnom miljeu, i samo po sebi se širi i na temu roditeljstva danas kao takvog. Ta deca i dalje, hteli to njihovi roditelji ili ne, i dalje imaju interakciju sa drugom decom, i u određenom smislu moraju da kriju ono što se dešava “kod kuće” što deci ume da bude teško. S druge strane, roditelji ih puštaju u svet iako ih u kući drže u izolaciji od mnogih pojava vezanih za društvene tokove i savremenu kulturu.

Sve te stvari pokazuju da je život na kraju krajeva ipak jači od svakog pokušaja da mu se ide nasuprot, i da je samim tim konflikt takve dece sa zajednicom neminovan. U ovom filmu vidimo tri različita ishoda, izlazak iz porodične ideologije, reprodukovanje porodične ideologije u drugoj formi i suicid. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment