Thursday, January 19, 2017

THE BAYTOWN OUTLAWS

Pogledao sam THE BAYTOWN OUTLAWS Barry Battlesa, film u neo-Grindhouse stilu koji su u prvi plan izbacili Tarantino i Rodriguez svojim diptihom ali koji je realno prisutan kod niza reditelja kao što je recimo Rob Zombie.

THE BAYTOWN OUTLAWS je baziran na scenariju koji se u svoje vreme našao na Black Listu kao jedan od najboljih nesnimljenih scenarija ponuđenih Holivudu, dakle dolazi sa vrlo ozbiljnom reputacijom. Barry Battles je međutim snimio film koji je po svom ugođaju pravi grindhouse, i ovo je jedan od onih filmova koji su dobri i loši baš zbog istih stvari.

THE BAYTOWN OUTLAWS je smešten u današnje vreme, na američki Jug, gde tri brata, sociopate i bekrije zlatnog srca rade za šerifa koji voli da ukloni počinioce krivičnih dela i svaki rast kriminaliteta uguši u krvi. Ljude sa takvom reputacijom angažuje misteriozna neznanka da spasu njeno kumče od lokalnog krimi bosa. Kada otmu dečaka a ne ubiju bosa, on za njima šalje nekoliko bandi - jednu sa bajkerkama striptizetama, drugu sa crncima koji previše gledali MAD MAXa i treću u kojoj su bajkeri Indijanci.

Dakle, jasno je, Battlesov film je Grindhouse extravaganza koja naravno u odnosu na izvorne filmove ovog tipa iz sedamdesetih ima obilje "naknadne pameti" ali isto tako, za razliku od Tarantina nimalo nije pretenciozna. Jedna od karakteristika grindhouse filmova, i nju je Tarantino očuvao u svom odličnom DEATH PROOFu, bila je da nikada zapravo ne dobiješ ono što ti se obećava u potpunosti. I tu Barry Battles obrće situacije, kod njega se u potpunosti dobija ono što obećava, i to je to. Dakle, kad se pojave bajkerke striptizete, sledi zavođenje i nasilje, ne sledi dug monolog i veliko ništa.

Ko to voli, ovom filmu nema šta da zameri.

Istovremeno, THE BAYTOWN OUTLAWS nudi niz elipsi, pripovedačkih poštapalica i sličnih zahvata koji ga udaljavaju od kompozicionih ideala nečega što nazivamo "dobrim filmom". Međutim, ima u sebi jedan kvalitet koji mu umnogome daje za pravo. Naime, THE BAYTOWN OUTLAWS nije kao  FURY ROAD, pa i Tarantivno i Rodriguezov GRINDHOUSE sniman za enormno velike pare. Ovo je u suštini "jeftin" film i pokušava da to prevaziđe kako zna i ume. To mu daje dodatni kredibilitet.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment