Wednesday, January 4, 2017

FIRSTBORN

Pogledao sam FIRSTBORN Nirpala Bhorgala, britanskog televizijskog veterana. Osnovni aduti ovog filma su izuzetno harizmatična glumačka podela i vrlo izgrađen vizuelni koncept u kamernoj postavci. Ono što ne krasi ovaj film ali je sasvim korektno jeste limitirana horor invencija. Svojim adutima, Bhorgal uspeva da nadoknadi ono u čemu je film ostao tek konvencionalan i nenametljiv.

Antonia Thomas prenosi svu svoju potvrđenu harizmu iz MISFITSa u potpuno drugačiji lik brižne majka čija kćerka privlači pažnju nekih demonskih entiteta, i uz podršku Luke Norrisa u ulozi supruga i Jonathan Hydea kao njegovog oca-okultiste, gradi izuzetno snažnu glumačku postavu. Devojčica u naslovnoj ulozi je takođe izuzetna i dobro se nosi sa nezahvalnim likom.

Zahvaljujući odličnoj glumi i razrađenom vizuelnom konceptu FIRSTBORN uspeva da stvori izuzetnu atmosferu i da kroz likove i ambijente provuče tu više desetina puta viđenu priču o deci, demonima i okultistima koji sa njima pokušavaju da se izbore. Na kraju, na ovu prežvakanu temu, Nirpal Bhorgal - ispostavlja se - ima šta da kaže. Samo ne kroz scenario (koji je pisao sa Sean Hoganom) već kroz rad s glumcima i vizuelnu kulturu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment