Saturday, January 14, 2017

THE ASTRONAUT FARMER

Pogledao sam THE ASTRONAUT FARMER Michaela Polisha, koliko god to neverobatno zvučalo iz današnje vizure - major film koji su za Warner Brothers snimili 2006. godine. Po samoj premisi je jasno da blizanci Polish nisu morali da se "prodaju" kako bi radili za Warner. Ovo je priča spielbergovskog kalibra sa bizarnom, apsurdnom premisom o umirovljenom astronautu koji zbog porodičnih okolnosti nikada nije otišao u svemir koji pod stare dane odlučuje da napravi raketu i ode u Zemljinu orbitu.

Polishovi praktično kovačevićevski uzimaju ovu premisu i razrađuju je uglavnom racionalno, kao mešavinu sentimentalne Americane, kritike medijske kulture, establišmenta, priče o sanjarima i snovima kao životnom pogonskom gorivu. Kroz vešto postavljenu ekspoziciju datu kroz medijske izveštaje, Polishovi uspevaju da na neki način "spakuju" osnovnu neuverljivost premise, premda ko nije spreman da je kupi na nekom nivou, na ovom filmu nema šta da traži.

Naravno, put u kosmos je u ovom filmu samo metafora šire priče o snovima, o ostvarenosti, o istrajavanju u vlastitim odlukama, ali kroz samu temu odlaska u kosmos naravno govori o američkom kvintesencijalnom snu 20. veka koji ne nailazi na razumevanje u 21. veku.

Billy Bob Thornton u centru ove priče bez teškoća drži sve na okupu, a Virginia Madsen je izuzetno sugestivna u ulozi njegove supruge. Sa podrškom koju pružaju njuške poput Bruna, J.K. Simmonsa i Tim Blake Nelsona, uz Bruce Derna, u podeli nema slabih mesta. Polishovi sve realizuju jednostavno, akademski, ostavljajući prostora za glumačku igru, ambijente i detalje koji sve pojačavaju.

U izvesnom smislu THE ASTRONAUT FARMER je porodični film, inspiration tale. Ipak, bizarna premisa i anti-establišment stav čine ga unekoliko neobičnim ostvarenjem tog usmerenja. Otud je u vreme izlaska ostao na priličnoj margini.

Pa ipak THE ASTRONAUT FARMER je dragocen dodatak izuzetnmo značajnoj filmoteci studija Warner Brothers o putovanju u kosmos koja se proteže od THE RIGHT STUFF do CONTACTa u domenu prestige remek-dela i od SPACE COWBOYSa do THE ASTRONAUT FARMERa u domenu ekscesa, sa COUNTDOWNom Roberta Altmana negde u sredini.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment