Thursday, January 19, 2017

THE BADGE

THE BADGE Robbyja Hensona je jedan od onih "izgubljenih" filmova koji u određenom smislu zaslužuju da budu rehabilitovani. Potpuno je jasno da u vizuelnom pogledu, u tehničkom smislu, ovaj film nije imao šanse da napravi nešto u bioskopima kada je snimljen 2002. godine. Međutim, gledan danas, na malom ekranu, zaista čudi da nije postigao veći uspeh na kućnim formatima i televiziji.

Reč je prljavom old school krimiću o južnjačkom šerifu kome zapadne da istražuje smrt transseksualca čije je telo nađeno u njegovoj varošici. Kao i iostali meštani i vlastodršci, šerif ne pokazuje preterani entuzijazam da reši slučaj, ali kada padne u nemilost lokalnih moćnika, i kada nasluti da im rešenje tog slučaja neće odgovarati, počinje da se trudi.

THE BADGE me je po pojeidnim detaljima podsetio na jedan od omiljenih jugoslovenskih romana SMRT DJEVOJČICE SA ŽIGICAMA Zorana Ferića, s tim što naravno ne stremi tom stilu već pre svega kriminalističkom pulpu.

Billy Bob Thornton, američki Radoš Bajić, izuzetan je u glavnoj ulozi šerifa, sklonog raznim porocima koji pada nisko i pronalazi iskupljenje. Thornton je već tada pokazao da je velemajstor za ovakve uloge i to će insitucionalizovati u raznim rolama, vrhuneći u seriji GOLIATH. Ko voli tu vrstu havarije, THE BADGE je prava stvar.

Billy Bob je okružen odličnom ekipom, Sela Ward mu igra bivšu ženu, Patricia Arquette igra femme fatale za koju bi Billy želeo da sazna da li je uopšte žena a William Devane, kotrljajući grom, igra Billyjevog mentora.

THE BADGE je bio problematična produkcija, proveo je neko vreme nepušten u bioskope i kada je izašao sahranili su ga i vlastiti producenti i kritika. Ali, film nije zaslužio tu sudbinu jer nudi pravi old school ugođaj, spoj južnjačke korozivnosti sa provincijskom percepcijom seksualne perverzije i emancipacije, sa dosta humora, napetosti i mišićavo plasiranih kriminalističkih klišea.

THE BADGE zaslužuje da bude ponovo otkriven na malom ekranu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment