Friday, January 6, 2017

OPERATION AVALANCHE

Pogledao sam OPERATION AVALANCHE, drugi film Matta Johnsona. Posle izvanrednog THE DIRTIES koji je kombinovao found footage sa izuzetno veštim prevazilaženjem niskog budžeta, OPERATION AVALANCHE je nešto ambicioznija realizacija te estetike. Nažalost, THE DIRTIES je imao bitno zanimljiviju priču od OPERATION AVALANCHE što se graniči sa neverovatnim ako imamo u vidu šta je tema novog filma. Naime, Matt Johnson i Owen Williams igraju dvojicu mladih harvardskih đaka koje je regrutovala CIA sa namerom da poveća IQ svog kadra. Oni dolaze na ideju da se ubace u NASAu i tamo pronađu "sovjetsku krticu". Tokom istrage shvataju da mogu da pomognu državi tako što će lažirati sletanje na Mesec.

Teorija da je Stanley Kubrick režirao sletanje na Mesec odavno je u opticaju, ima čak i jedan igrani film - MOONWALKERS - u kome se ona dekonstruiše na vrlo sličan način kao u OPERATION AVALANCHEu. Nažalost, Johnson i Boles kao potpisnici scenarija ne nude ništa naročito zanimljivo u odnosu na dosadašnje ekranizacije te teorije o Kubricku, izuzev što uvodeći motiv kinoamaterizma praktično rimejkuju vlastiti film THE DIRTIES.

Matt Johnson i Owen Williams su ponovo odlični u glavnim ulogama. Isto tako film je vizuelno vrlo zanimljivo realizovan a čak i detalji koji nisu tehnički perfektni imaju jedan specifičan šmek indie drskosti. I upravo šarm samog postupka čini da se OPERATION AVALANCHE nametne kao film koji prevazilazi svoju suštinski mlaku priču.

HJUSTON, IMAMO PROBLEM je daleko intrigantnije postavljen film sa zanimljivijom i znakovitijom pričom. To međutim ne čini IOPERATION AVALANCHE bezvrednim jer ono što nema u intrigantnosti priče nadoknađuje daljim razrađivanjem found footage pristupa kao narativne tehnike.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment