Saturday, January 21, 2017

MY FATHER DIE

Deca Piercea Brosnana punila su stupce tabloida svojim eskapadama vezanim za alkohol i droge. Kao uzdanica i najispravniji među njima izdvojio se Sean Brosnan, i evo njegovog celovečernjeg rediteljskog debija. MY FATHER DIE je indie osvetnički triler smešten u močvare Misisipija i u određenom smislu se može povezati sa tim južnjačkim noir talasom koji predstavljaju filmovi poput COLD IN JULY. Nažalost, Sean Brosnan pravi prilično pretenciozan film koji na mikro nivou ima efektno realizovanih scena međutim do te mere je naseljen bizarnim spodobama da na kraju više niko od njih nije ni bizaran ni spodoba jer sve postaje besmisleno.

Priča prati grotesknu bayou porodicu čiji otac posle uvbustva starijeg sina izlazi iz zatvora i sada mlađi pokušava da ga locira i ubije. Dok sama završnica evocira Jima Micklea i COLD IN JULY ali mu nije ni blizu, delovi do tada podsećaju pomalo na Jeremy Saulniera, kada bi bio pretenciozniji nego što jeste. Ono što Sean Brosnan donosi kao nadgradnuju Micklea i Saulniera nažalost nije mnogo pomoglo, to su neki onirički akcenti, ubacivanje raznih materijala, kombinovanje tehnika, intervencija u koloru, raznih suštinski nepotrebnih efekata.

Pierce Brosnan je producirao ovaj film i šteta je što se nije pojavio u naslovnoj ulozi oca jer bi time sigurno pomogao glumačkom ansamblu koji nije baš briljantan i u kome nema previše prepoznatljivih faca izuzev Johna Schneidera koji je underused.

Da Sean Brosnan nije reditelj sa podrškom tako uticajnog oca, MY FATHER DIE bi koliko-toliko obećavao. No, kada imamo u vidu da su mu sigurno mnoga sredstva bila dostupna, ovo je ipak vrlo klimav debi.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment