Monday, April 20, 2015

BEYOND THE REACH

Pogledao sam BEYOND THE REACH Jean-Baptiste Leonettija. Reč je o ekranizaciji romana Robba Whitea u kojoj se na neki način razrađuje lik kakav je Michael Douglas već razgazio u filmovima WALL STREET i GHOST AND THE DARKNESS. U Hopkinsovom filmu igrao je vrhunskog lovca dovedenog da ubije divlju zver koja remeti izgradnju u kolonijalnoj Africi. Ovde igra savremenog lovca, kapitalistu koji traga za ozbiljnim trofejima, svojevrsnog lovačkog Gordona Gekkoa koji pokušava da kupi svoju zabavu u vreme lovostaja. Kada u lovu slučajno ubije čoveka, shvata da mora da ukloni i neprijatnog svedoka, mladog vodiča koji ga je poveo u pustinju. 

Film krene relativno podnošljivo i onda kada lovac kog igra Douglas krene da na krajnje bizaran način iznuruje svog vodiča ne bi li ga ubio, postaje nelogičan i neuverljiv i otkriva sve slabosti scenarija koji potpisuje Stephen Susco. Naprosto oni nemaju snage da iznesu ovaj two-hander kao likovi, a Leonettijeva kompetenetna ali ne naročito senzacionalna režija im ne pomaže.

Leonettija sam kao reditelja upoznao kroz film CARRE BLANC koji je bio hermetičan i pretenciozan i u ovom filmu pokazuje ponešto mejnstrim senzibiliteta, i shvatanje kako bi ovakav film trebalo da se radi, stoga ne bih rekao da je Leonetti krivlji za brodolom ovog filma od autora scenarija.

Ukupan rezultat je indie triler koji ima high concept ali nažalost nema dovoljno kvaliteta da ga iznese i do kvalitetne priče ili gledalačkog iskustva. Douglas je vitalan u ulozi odvratnog biznismena ali se čini da mu Leonetti nije ostavio dovoljno prostora da svog negativca učini upečatljivijim. Jeremy Irvine s druge strane, igra one-note pozitivca i takvom rolom ne pomaže ovom filmu.

 * 1/2 / * * * * 

No comments:

Post a Comment