Tuesday, September 6, 2011

ATTACK THE BLOCK

Malo sam o zaostatku. Filmovi se gledaju ali koliko vidim neće sami sebe da živopišu...

Pogledao sam ATTACK THE BLOCK Joe Cornisha. Ova produkcija Edgar Wrighta je za klasu slabija od njegovog SHAUN OF THE DEAD ali je i za klasu bolja od skorašnjih britanskih žanropvskih produkcija pravljenih za lokalno tržište i često smeštenih u ambijent londonskog social housinga, među omladinske bande i sl.

Međutim, ovaj film nosi u sebi ponešto od oba sveta, nije klasa kao Wrightove produkcije snimane za Working Title, ali nije ni šund kakav inače distribuira Optimum Releasing, inače i pokrovitelj ovog filma.

ATTACK THE BLOCK se bavi zamešateljstvom koje nastaje kada se grupa tinejdžera delinkvenata iz geta sukobi sa grupom dosta opasnih i agresivnih vanzeamaljaca čiji si su motivi nejasni do samog finala filma.

Cornish u mnogim detaljima pokušava da pšrati Edgar Wrighta i to pre svega kroz suptilno omažiranje raznih klasika, dimanično montirane scene i suštinski odnos prema priči baziranoj na kombinovanju filmski već uspostavljenih konvencija. Kao što je Wright u SHAUNu kombinovao Britcom sa zombijima, tako ovde Cornish kombinuje geto film sa vanzemaljcima. Međutim, njegov osnov nije komičan, a rezulčtat pretenduje da bude tako da samim tim ATTACK THE BLOCK u svom tonu nije konzistentan. Drugi problem je dupliranje istih likova unutar bande. Iako se Cornishu ne može osporiti da je uspeo da postavi likove koji se međusobno ipak razlikuju činjenica je da ih možda ima previše i da u scenama kada su svi živi sa nekim od njihne zna šta da radi.

Ove primedbe same po sebi, samo pokazuju određene fundamentalne slabosti koje odvajaju ATTACK THE BLOCK od istinski dobrog filma kakav je recimo bio SHAUN. Međutim, u kontekstu žanrovske ponude, a naročito ako imamo u vidu da je ovo debitantski, mladalački, niskobudžetni film, ATTACK THE BLOCK je izvanredan primerak vredan pažnje.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment